Az amerikai kongresszus alsóháza megfosztotta képviselői mantádumától George Santost

Külföld, 2023.12.01

Az amerikai kongresszus alsóháza megfosztotta képviselői mandátumától bűncselekménnyel vádolt tagját, George Santost a pénteken tartott szavazáson.

A New York-i republikánus politikust több rendben elkövetett pénzügyi visszaéléssel és csalással vádolja az ügyészség, a többi között kampánypénzek saját célokra való felhasználásával és a kongresszus előtt tett valótlan állításokkal. A politikus kizárásáról tartott szavazás előzménye, hogy a képviselőház etikai bizottságának márciusban kezdett vizsgálata elegendő bizonyítékot talált arra, hogy Santos megsértette a szövetségi törvényeket.

A kizáráshoz kétharmados többségre volt szükség, ami 311 igen és 114 nem szavazati aránnyal teljesült. A demokrata képviselők csaknem egyöntetűen igennel szavaztak, míg a republikánusok mintegy fele-fele arányban megosztottak voltak kollégájuk kizárását illetően

A republikánus házelnök, Mike Johnson a fenntartásait hangoztatta a mandátum megvonásával kapcsolatban, mondván, hogy az etikai eljárás alá vont George Santos bűnösségét bíróság egyelőre nem állapította meg.

Santos csütörtöki sajtótájékoztatóján arra figyelmeztette képviselőtársait, hogy egy bírósági ítéletet megelőző szankció veszélyes precedenst teremt, és úgy nyilatkozott, hogy az ellene zajló eljárást nem fogja szótlanul végignézni. Pénteken ugyanakkor, amikor már biztossá vált a kizárásához szükséges többség, szó nélkül távozott a képviselőházi teremből.

George Santos körül nem a pénzügyi csalás volt az első botrány, ugyanis tavaly, nem sokkal megválasztása után derült ki, hogy kampánya során valótlanságot állított szakmai előéletéről és családjának származásáról.

A képviselő kizárásával eggyel csökkent a republikánusok szűk alsóházi többsége. Az alsóházi eljárás ugyanakkor példaként és hivatkozási alapként szolgálhat a szenátus számára, ahol egy demokrata szenátor, Bob Menendez ellen megvesztegetési pénzek elfogadása és külföldi érdekek kiszolgálása miatt emelt vádat az ügyészség ősszel.

Az amerikai kongresszus alsóházának történetében eddig összesen hatszor alkalmazták a képviselői kizárás intézményét. Háromszor még a polgárháború idején azzal a váddal, hogy az érintettek nem tanúsítottak kellő lojalitást az Egyesült Államok iránt. Három esetben bűncselekmény volt az eljárás indítéka, de George Santoson kívül a másik két esetben csak azután vesztette el mandátumát az érintett politikus, hogy bíróság is bűnösnek mondta ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!