Az amerikai külügyminiszter az ujgurokkal szembeni visszaélések beszüntetésére szólította fel Kínát

Külföld, 2020.06.30

A muszlim vallású ujgur kisebbség tagjaival szembeni "embertelen visszaélések" azonnali beszüntetésére szólította fel Kínát hétfőn az amerikai külügyminiszter.

Közleményében Mike Pompeo sokkolónak és zavarba ejtőnek nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Kínai Kommunista Párt kikényszerített sterilizálásoknak, abortuszoknak, illetve erőszakos születésszabályozási politikának veti alá az ujgur és más kisebbségeket a nyugati Hszincsiang tartományban.

Hszincsiang Kína legnagyobb tartománya, nagyjából 25 millió lakossal. Több kisebbség, köztük a lakosság valamivel kevesebb mint felét adó ujgurok élnek az ott létrehozott, papíron autonóm területen. Egyes nyugati országok már többször bírálták a kisebbségek elleni elnyomó kínai politikát, beleértve a tartományban működtetett átnevelő táborokat és az iszlám vallásúak üldözését. Tavaly nyilvánosságra került adatok szerint legalább egymillió ujgurt zártak eddig ilyen táborokba.

Hétfőn a washingtoni Jamestown Alapítvány egyik német kutatója, Adrian Zenz hosszú jelentést tett közzé arról, hogy sterilizálásra és abortuszra kényszerítik az ujgur nőket, és ha ellenszegülnek, akkor internálják őket. A kutató kínai közigazgatási adatokra és ujgur nők elbeszéléseire támaszkodott a tanulmány összeállításakor. Mint írta: 2016 óta radikálisan zuhant a születések száma a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, ahol többségben élnek az ujgurok.

Zenz - aki korábban már többször is írt elemzéseket a hszincsiangi kisebbségek helyzetéről - egyebek között megállapította, hogy az erőszakos születésszabályozás "az etnika-faji uralom kiépítésének szélesebb stratégiájába illeszkedik".

Pompeo szerint ezen információk "szomorúan illeszkednek a Kínai Kommunista Párt elmúlt évtizedekben tanúsított magatartásához, amely abszolút megvetést mutatott az emberi élet szentsége és méltósága iránt". A miniszter egyúttal felszólította a világ országainak közösségét, hogy lépjenek fel "az elembertelenítő visszaélésekkel szemben".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!