Az amerikai külügyminiszter Izrael-ellenes lépéssel vádolja az ENSZ-t

Külföld, 2020.02.13

Izrael-ellenes lépéssel vádolta meg az ENSZ-t csütörtöki közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a ciszjordániai zsidó telepeken üzleti tevékenységet folytató cégek listájának közzététele miatt.

Az amerikai diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy a lista a palesztinok vezette Izrael elleni bojkott mozgalmát támogatja és ezzel törvényes jogaitól fosztja meg Izraelt. Pompeo sürgette a nemzetközi közösség országait, hogy utasítsák el ezt a listát.

"Az Egyesült Államok régóta ellenezte ezeknek az adatoknak az összegyűjtését, illetve a nyilvánosságra hozatalát" - fogalmazott a miniszter. Úgy vélekedett, hogy a lista publikálása "csak megerősíti azt az Izrael-ellenes elfogultságot, amely uralkodóvá vált az Egyesült Nemzetek Szervezetében".

A listát, több éves késéssel, szerdán hozta nyilvánosságra Genfben az ENSZ emberi jogi tanácsa(OHCHR), amelyet Michelle Bachelet chilei politikus vezet. A listán 94 izraeli székhelyű, és 18 külföldi vállalat szerepel, köztük bankok, építkezési vállalkozások, szupermarket-láncolatok, vagy olyan turisztikai cégek, mint az Airbnb, a Booking.com, az Expedia és a TripAdvisor.

A lista mindazonáltal csak az adatok felsorolása, és nem követel büntetést az említett cégek ellen. Elemzők szerint csupán a nemzetközi figyelmet szeretné ráirányítani e vállalatok ellentmondásosnak ítélt Izrael-politikájára.

Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet - amelyeket Izrael az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalt el - az ENSZ megszállt területeknek minősíti, és a nemzetközi jog szerint nem részei Izraelnek. A Trump-kormányzat azonban Izrael "egységes és oszthatatlan" fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, és a Trump-béketerv várhatóan lehetővé teszi a megszállt területek egy részének izraeli bekebelezését.

Az amerikai sajtó részletesen beszámolt arról, hogy az izraeli külügyminiszter, Israel Katz bejelentette: a lista közzététele után a zsidó állam befagyasztja" kapcsolatait Michelle Bachelet emberi jogi főbiztossal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!