Az amerikai külügyminiszter különmegbízottat nevezett ki az afrikai Nagy Tavak vidékére

Külföld, 2018.11.09

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Peter Pham személyében  pénteken különmegbízottat nevezett ki az afrikai Nagy Tavak vidékére.

A diplomata feladata a demokratikus folyamatok és a civil társadalom erősítése lesz a térség országaiban. Peter Pham eddig a washingtoni Atlanti Tanács alelnöket, a Tanács afrikai programjának igazgatója volt, védelmi és biztonsági kérdésekkel, és általában az afrikai kontinens történelmével és aktuális politikájával foglalkozott.

" Pham feladata a Nagy Tavak térségére vonatkozó amerikai biztonsági, politikai és gazdasági elképzelések megvalósításának elősegítése, koordinálása lesz, különös tekintettel a demokratikus intézmények és a civil társadalom erősítésére" - fogalmazott a Mike Pompeo döntését bejelentő közleményben Heather Nauert külügyi szóvivő.

A szóvivő közölte azt is: a különmegbízott felügyeli majd a régióban a politikai feszültség és erőszak miatt a hazájukat - elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Burundit - elhagyni kényszerültek békés és biztonságos hazatérését is.

Elemzők emlékeztetnek: az amerikai diplomáciában Mike Pompeo irányítása alatt visszatért a különmegbízottak kinevezésének gyakorlata. Vagyis egyes területeken különleges szakmai tapasztalatokkal rendelkező, magas rangú diplomatákat nevez ki a kormányzat a világ bizonytalan térségei, országai problémáinak megoldására, a megoldások elősegítésére. Pompeo elődje, Rex Tillerson csupán egyetlen különmegbízottat nevezett ki: Kurt Volcker az ukrajnai ügyekért lett felelős.

Mike Pompeo korábban Brian Hookot iráni, James Jeffreyt szíriai, Stephen Biegunt észak-koreai és Zalmay Khalilzadot afganisztáni különmegbízottá nevezte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!