Az amerikai külügyminiszter nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki

Külföld, 2019.08.31

Matthew Palmer személyében nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki - jelentette be pénteki közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: Palmer, aki a minisztériumban az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes, különmegbízottként a Nyugat-Balkán országainak "békéje, stabilitása és felvirágzása érdekében" segíti az amerikai célkitűzéseket a térségben. A tárcavezető hangsúlyozta: Matthew Palmer elsősorban a Nyugat-Balkán országainak a nyugati intézményrendszerekbe történő integrációjára összpontosítja majd a figyelmét. A regényíróként is ismert Palmer évtizedek óta foglalkozik a térséggel, egyik regényét is ennek szentelte. A szarajevói farkas című thrillere a boszniai háború egyik legvéresebb eseményét, az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlást örökíti meg. Az új különmegbízott a jövő héten már részt is vesz a Szlovéniában rendezendő regionális konferencián, majd Brüsszelben a Nyugat-Balkánnal foglalkozó tanácskozáson.

A kinevezés kapcsán elemzők megjegyezték: az Egyesült Államok hagyományosan mindig támogatta a balkáni térség - a volt Jugoszlávia tagállamai és Albánia - integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!