Az amerikai külügyminisztérium gratulált Argentina új, jobboldali elnökének megválasztásához

Külföld, 2023.11.20

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közleményben gratulált Javier Milei-nek, akit vasárnap Argentína elnökévé választottak.

A közlemény örömét fejezi ki "a szilárd demokratikus folyamat fölött, amelynek eredményeként a latin-amerikai ország polgárai kifejezték véleményüket".

"A magas részvétel és a szavazás békés lebonyolítása bizonyítékai Argentína demokratikus intézményeinek" - olvasható a közleményben, amely szerint az Egyesült Államok várakozással tekint az elnökké választott Javier Milei-jel és kormányával való együttműködés felé.

A jobboldali, libertárius politikát képviselő Javier Milei-t az argentin választások második fordulójában - 76 százalékos részvétel mellett - a szavazatok 56 százalékával választották elnökké a kormányzó baloldali erők jelöltjével, Sergio Massa pénzügyminiszterrel szemben.

A választási kampányban meghatározó volt a gazdasági helyzet kezelése, többi között a rendkívüli infláció megszüntetése és a lakosság nagymértékű elszegényedésének megállítása.

Javier Milei megválasztása után drasztikus változásokat ígért az országban ,és azt hangoztatta, hogy a jelen helyzetben nincs tér a félmegoldásokra.

A politikai kívülállóként elindult Javier Milei-t elemzők Donald Trumphoz hasonlítják, aki szintén a hagyományos politikai osztályon kívülről érkező jelöltként nyert választást a változtatás ígéretével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!