TV műsor

Az amerikai szenátus jóváhagyta Pete Buttigieg közlekedési miniszteri kinevezését

Külföld, 2021.02.02

Jóváhagyta Pete Buttigieg közlekedési miniszteri kinevezését az amerikai szenátus kedden. A felsőház 86-13 arányban erősítette meg a homoszexualitását nyíltan vállaló, volt South Bend-i polgármester pozícióját a Biden-kabinet egyik legfontosabb posztján.

Pete Buttigieg a Harvardi és az Oxfordi Egyetemen végzett, később az Egyesült Államok haditengerészetének tartalékos hírszerző tisztje volt. A demokrata politikus indult a 2020-as elnöki pozícióért, a versenyből március 1-jén esett ki, és azóta Joe Bident támogatta.

Az amerikai elnök korábban elmondta, hogy a 39 éves Buttigieg néhai fiára, Beau-ra emlékezteti, és - mint fogalmazott - egykori riválisát egy olyan embernek tartja, aki új hangokat és új ötleteket hozhat a politikába.

Pete Buttigieg elsődleges feladata az lesz, hogy megvalósítsa Joe Biden kétmilliárd dolláros klíma- és infrastruktúra-tervét, amely a "zöldberuházások" előtérbe helyezésével utakat és hidakat építene újjá, átalakítaná az emberek utazási szokásait, növelné a nulla károsanyag-kibocsátású tömegközlekedési eszközök számát, valamint 500 ezer elektromos töltőállomást telepítene az országban.

Meghallgatása során Buttigieg elképzelhetőnek nevezte, hogy meg kell emelni a szövetségi gáz adóját, ugyanis szerinte abból lehetne finanszírozni az omladozó amerikai utak kijavítását. A politikus ígéretet tett arra, hogy - az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében - támogatja az új szövetségi autóipari üzemanyag-takarékossági előírások bevezetését.

Pete Buttigieg megvédte Joe Biden döntését a Keystone XL olajvezeték építésének leállításáról. A politikus szerint a megszűnt munkahelyeket képesek lesznek pótolni új zöld munkahelyek létrehozásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!