Az amerikai szenátusba idézték az Obama-kormányzat volt tisztségviselőit az orosz beavatkozásról folytatott vizsgálatok ügyében

Külföld, 2020.09.16

Az amerikai szenátus belbiztonsági bizottsága büntetés terhe mellett beidézte meghallgatásra az előző, Barack Obama elnök vezette kormányzat volt tisztségviselőit az annak idején Oroszországgal kapcsolatban megindított vizsgálatok ügyében - jelentette a Fox televízió azt követően, hogy a szenátusi bizottság meghozta a döntést.

A bizottság John Brennant, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori igazgatóját, James Clappert, az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság ((DNI) volt vezetőjét és James Comeyt, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatóját kívánja meghallgatni annak ügyében, hogy miért, mire alapozva és hogyan kezdődött meg annak idején a vizsgálat a Donald Trump jelenlegi elnök 2016-os választási kampányának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszás ügyében.

A szövetségi igazságügyi minisztérium 2019 tavasza óta feltáró munkát folytat a Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálóbizottság tevékenységének ügyében. Ez a bizottság vizsgálta Oroszország beavatkozását a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba és a Trump-kampány munkatársainak oroszokkal folytatott - feltételezett - összejátszását. A minisztériumi vizsgálatokat John Durham ügyész vezeti. Vizsgálatának teljes eredményét még nem hozták nyilvánosságra, csak részletek szivárogtak ki a sajtóban, a többi között arról, hogy az Obama-kormányzat vélhetően lehallgattatta Trump-kampányát 2016-ban. William Barr igazságügyi miniszter még májusban a CBS televíziónak adott interjújában erről azt mondta: "példátlan, hogy a külső hírszerzés és a belső elhárítás szervezeteit egy amerikai politikai kampány ellen használják fel".

Ron Johnson, a szenátus belbiztonsági bizottságának republikánus vezetője nemcsak a CIA, az NDI és az FBI volt vezetőinek kötelező meghallgatásáról küldte ki az értesítéseket, hanem dokumentumokat is bekért. Meghallgatásra rendelte be Sidney Blumenthalt, a Clinton Alapítvány volt munkatársát, Denis McDonought-t, Barack Obama volt elnök egykori kabinetfőnökét, Samantha Powellt, az Obama-kormányzat volt ENSZ-nagykövetét, valamint az FBI néhány korábbi munkatársát is.

A meghallgatáson - a Fox televízió információi szerint - nemcsak arra lesznek kíváncsiak a szenátorok, hogy a Mueller-vizsgálat alapjául szolgáló feltételezések hogyan és kinek a közreműködésével születtek meg. Vizsgálni fogják azt a nemrégiben napvilágra került tényt is, miszerint a Mueller-vizsgálat telefonbeszélgetéseinek és elektronikus leveleinek egy részét a vizsgálat lezárulta után törölték. Lindsey Graham republikánus szenátor például úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy a törlés nem véletlenül történt, hanem "akadályozni akarták az igazságszolgáltatást".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!