Az ÁSZ módosításokat javasol az erdei ökoszisztémák közjóléti funkcióinak fejlesztését szolgáló pályázatoknál

Külföld, 2024.06.18

Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése című pályázati rendszer kialakítása, a támogatásokról szóló döntéshozatal és a kifizetések terén változtatásokat javasol az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése - közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az ellenőrzésben vizsgált 20 projekt kapcsán számos olyan problémát azonosítottak, amelyek a pályázatok kiírása és lebonyolítása során akadályozták, hogy a legfontosabb pályázati cél megvalósulhasson.

Jóllehet az irányító hatóság a pályázati rendszer kereteit kialakította, a pályázati felhívás részleteit érintően meghatározott kiválasztási kritériumok azonban nem támogatták kellően az uniós előírások teljesülését, a kitűzött célok megvalósítását - állapította meg az ÁSZ.

A közlemény szerint a projektek megvalósítási helyszínéül szolgáló erdőrészletek esetében az erdőgazdálkodás üzemmódjának figyelmen kívül hagyása - az erdőtervekben szereplő ütemezett fakitermelések végrehajtása miatt - kockázatot jelentett a beruházások funkcionalitásának fenntartására. A területi koncentráltságra vonatkozó feltételek hiánya okán fordulhatott elő továbbá, hogy a támogatott projektek Hajdú-Bihar Vármegyében, azon belül pedig néhány településre koncentrálódtak.

Az ÁSZ jelentése szerint a pályázatok elbírálása és a projektek megvalósítása során jellemző volt a jogszabályban előírt határidők be nem tartása, illetve a projektmegvalósítás nyomon követésének elmaradása, ezek a szabálytalanságok szintén akadályozták a pályázati célok megvalósulását.

Az ÁSZ jelentés rögzítette azt is, hogy a támogatásokról való döntésekkel kapcsolatos szabálytalanságok miatt felmerült annak kockázata, hogy az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a ténylegesen támogatott projektek finanszírozását, így a kifizetett támogatások a hazai költségvetést fogják terhelni.

Az Agrárminisztériumnak, mint irányító hatóságnak javasolták: vizsgálja felül a támogatási kérelmek, valamint a benyújtott kifogások elbírálásának folyamatát a szabálytalanságok kiküszöbölésére. A Magyar Államkincstárnak pedig azt, hogy építsen ki kontrolltevékenységeket, amelyek biztosítják egyebek mellett a támogatási kérelmek egységes elvek szerinti jogosultsági ellenőrzését, valamint a projektelőrehaladás nyomon követését és beszámoltatását.

Az ÁSZ javasolta továbbá, hogy az Agrárminisztérium kezdeményezze a kormányhivataloknál a projekt megvalósítási helyszínéül szolgáló erdőrészletek erdőterveinek felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a kormányhivatal a fenntartási időszak végéig a projektcél elérését veszélyeztető változtatást (pl. fakivágások) lehetőség szerint ne engedélyezzen.

A közleményben megjegyezték, a vizsgálati körben volt a nyírmártonfalvai lombkoronaösvény is, amelynek ügyében az ÁSZ ellenőrzése járult hozzá ahhoz, hogy az ügyben nem történt kifizetés.

A konkrét projekt esetében az ÁSZ már az ellenőrzés előkészítése során - 2023. májusában - javasolta a kincstárnak a támogatás folyósításának felfüggesztését. Látszott ugyanis, hogy a projekt megvalósítási helyszínéül szolgáló erdőrészletben történt tarvágás következtében a megépített lombkoronaösvény nem fogja tudni betölteni a kedvezményezett által a támogatási kérelemben vállalt funkcióját. A kincstár az ÁSZ jelzését figyelembe vette, így az ellenőrzés hozzájárult ahhoz, hogy az érintett projektben kifizetés nem történt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!