Az ausztrál kormányfő szabad és akadálytalan kereskedelmet szorgalmaz országa és Kína között

Külföld, 2023.11.07

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden Pekingben megbeszélést folytatott Li Csiang kínai miniszterelnökkel is, és szabad és akadálytalan kereskedelmet szorgalmazott a két ország között.

Li elmondta, hogy Kína kész együttműködni Ausztráliával a kölcsönös tisztelet és megértés szellemében a párbeszéd és a kommunikáció további erősítése, a kölcsönös politikai bizalom elmélyítése, a különbségek megfelelő kezelése érdekében, hogy az együttműködés továbbra is a Kína és Ausztrália közötti kapcsolatok alappilére maradjon, mindkét fél számára minden területen előnyös helyzetet teremtve.

Li rámutatott, hogy Kína és Ausztrália hatalmas együttműködési potenciállal rendelkezik, és Kína kész együttműködni a gazdasági törvények és a piaci elvek betartása, az együttműködés megszilárdítása érdekében olyan területeken, mint az energia és a bányászat, továbbá olyan területeken is, mint a környezetvédelem, a digitális gazdaság, a tudományos és technológiai innováció és egészségügy.

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn elmondta az ausztrál vezetőnek, hogy a Kína és Ausztrália közötti stabil kapcsolatok mindkét ország érdekeit szolgálják.

"A tény, hogy ezek a találkozók most folytatódnak, nagyon fontos a kapcsolataink szempontjából" - mondta el Albanese a Nép Nagy Csarnokában Li Csiang kínai miniszterelnökhöz intézett nyitóbeszédében.

"Megbeszélést folytatunk a két ország közötti szabad és akadálytalan kereskedelem teljes körű újraindításáról (.) és egy békés, stabil és virágzó regionális és globális rend kialakításának módjairól" - olvasható az irodája által készített leiratban.

Albanese a nézeteltérések és a versengés kezelésének fontosságát hangsúlyozta, mondván "ahol geostratégiai verseny van, azt mindannyiunknak óvatosan, párbeszéddel és megértéssel kell kezelnünk".

Albanese 2016 óta az első ausztrál vezető, aki Pekingbe látogatott. Tavaly májusi hivatalba lépése után lépéseket tett az ausztrál-kínai kapcsolatok stabilizálására, így tavaly novemberben találkozott a kínai elnökkel a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján, ezt követően Kína megkezdte a kereskedelmi korlátok csökkentését.

Októberben a kínai hatóságok szintén szabadon engedtek egy Hongkongban kémkedés vádjával három éven át őrizetben tartott ausztrál újságírót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!