Az EBESZ elnöke kiáll a fehéroroszországi lengyel kisebbségért

Külföld, 2021.04.20

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ki fog állni a Fehéroroszországban élő lengyel kisebbségért, minden elérhető diplomáciai eszközt bevetve - közölte a varsói államfői hivatal Andrzej Duda lengyel elnök és Helga Schmid EBESZ-főtitkár keddi találkozóját követően.

Andrzej Duda annak kapcsán fogadta Helga Schmidet, hogy jövőre Lengyelország lesz az EBESZ soros elnöke. A találkozó egyik fő témája a fehéroroszországi lengyel kisebbség helyzete lett - idézték a közleményben Krzysztof Szczerski államtitkárt, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetközi Politikai Iroda igazgatóját.

Duda aláhúzta: egyre keményebbek a lengyel kisebbséget érő üldözések, Schmid pedig jövőbeli diplomáciai lépéseket ígérve felidézte, hogy "nagyon sok diplomáciai csatornát" már működésbe is hoztak az ügy érdekében.

Április elején a hatóságok letartóztatták a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) elnökét, Andzelika Boryst, a szervezet elnökségi tagját, Andrzej Poczobut újságírót, valamint a szövetség helyi vezetőit, Irena Biernackát és Maria Tiszkowskát.

Szczerski elmondta, hogy Schmid és Duda kedden a kelet-ukrajnai helyzetről is beszélt, megemlítve a térségben működő EBESZ-misszió szerepét is. Meggyőződésük, hogy az ukrajnai helyzet szempontjából kulcsfontosságú a nyugati országok "egységes és határozott" válasza Oroszországnak, az, hogy elutasítják a feszültség fokozását.

A tisztségviselő szerint Lengyelország aggódik amiatt, hogy az ukrajnai helyzet kezelhetetlenné válhat "valamilyen provokáció, valamint az ennek nyomán született reagálás" miatt. Ez a forgatókönyv nem zárható ki a jelenlegi feszült helyzetben, a térségben összegyűlt erők és az ott zajló műveletek láttán - vélekedett Szczerski, a 2008-as grúziai konfliktus kitörése előtti helyzethez hasonlítva a jelenlegi kelet-ukrajnai állapotokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!