Az EBRD 300 millió euró hitellel támogatja Moldova földgázellátását

Külföld, 2022.06.23

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 300 millió eurós hitelkerettel támogatja Moldova földgázellátási biztonságát.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet csütörtöki tájékoztatása szerint a kölcsönt tovább kell hitelezni a moldovai állami tulajdonú Energocom energiahordozó-kereskedelmi cégnek, amely európai uniós földgázkereskedelmi csomópontokból szerezhet be fölgázt a hitelkeret felhasználásával.

Az EBRD tájékoztatása szerint a hitel Moldova tervezett idei földgázvásárlásainak 20 százalékát finanszírozza.

A bank hangsúlyozza, hogy Moldova jelenleg teljes mértékben az orosz Gazpromtól szerzi be földgázimportját egy 2026-ban lejáró szerződés alapján, de az importot veszélyeztetheti Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja.

A hitelt az EBRD abból a kétmilliárd eurós keretből nyújtja, amelyet Ukrajna és a háború által érintett szomszédos országok támogatására hozott létre.

Az összegből 200 millió euró a készenléti hányad, amelyet a moldovai földgázellátás elakadása esetén lehet felhasználni, a fennmaradó 100 millió euróból stratégiai földgázkészletet kell felhalmozni, amelyet Romániában vagy Ukrajnában tárolnak majd - áll az EBRD csütörtöki tájékoztatásában.

A bank hangsúlyozza: az általa finanszírozott, Románia és Moldova közötti földgáz-interkonnektor révén Moldovának már megvannak a technikai lehetőségei arra, hogy EU-beszerzési csomópontokról pótolja az esetleges ellátási kieséseket.

Az EBRD-finanszírozású beruházási programok lehetővé teszik, hogy Moldova a nyári szezonban energiaszükségleteinek 100 százalékát, télen a 60 százalékát az Európai Unióból importálja ezen az interkonnektoron keresztül - hangsúlyozta a hitelprogram csütörtöki bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában Matteo Patrone, az EBRD kelet-európai tevékenységekért felelős vezérigazgatója.

Az EBRD a minap ugyancsak 300 millió euróig terjedő hitelcsomagot jelentett be az ukrán Naftohaz földgázipari vállalat számára az orosz invázió okozta ellátási kiesés ellensúlyozására. A Naftohaz az első 50 millió eurós folyósítási részletet sürgősségi földgázvásárlásokra használhatja, amelyek az EBRD szerint elengedhetetlenek az ukrajnai földgázhálózat felkészítéséhez a következő fűtési szezonra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!