Az eddigi legélesebb szócsatát hozta a republikánusok harmadik elnökjelölti vitája

Külföld, 2023.11.09

Az eddigi legélesebb szóváltásokat hozta a republikánus elnökjelöltek közötti harmadik, helyi idő szerint szerda este tartott nyilvános vita, amelyen több külpolitikai téma is szóba került.

A Floridában, Miamiban közönség előtt lezajlott politikai eseményen Nikki Haley korábbi ENSZ nagykövet, Ron DeSantis, Florida kormányzója és Vivek Ramaswamy vállalkozó volt a meghatározó, és a vitán ezúttal sem vett részt Donald Trump volt elnök, a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns.

A vitában Ron DeSantis határozottan kijelentette, hogy az ukrajnai háborúnak véget kell vetni, az Egyesült Államoknak pedig helyette a határőrizet megoldására és Kína növekvő nemzetközi befolyására kell összpontosítania.

Nikki Haley ugyanakkor a floridai kormányzót túlságosan megengedő politikával vádolta Kína irányában, és sürgette a kínai állami felügyelet alatt működő közösségivideó-alkalmazás, a TikTok betiltását az Egyesült Államokban.

Vivek Ramaswamy erre reagált azzal, hogy Nikki Haley-nek először saját családjában kellene betiltani a TikTok használatát, utalva arra, hogy a volt ENSZ nagykövet lánya aktív felhasználója a médiumnak.

A vitában szóba került a terhességmegszakítás szabályozásának kérdése, illetve az átfogó tilalom lehetősége a terhesség 15 hete után. Nikki Haley azt hangoztatta, hogy ő maga határozottan életpárti, azaz ellenzi az abortuszt, de senkit nem ítél el amiatt, hogy a választás szabadsága mellett áll. Megjegyezte, hogy az abortusz tilalmát illetően szövetségi törvény elfogadására nincs realitás, mert a Kongresszus felsőházában, a szenátusban nem áll rendelkezésre a szükséges 60 százalékos szavazati arány.

A republikánus elnökjelöltek versenyében a második helyért van komolyabb küzdelem Nikki Haley és Ron DeSantis között. A felmérések szerint a floridai kormányzó 15, míg a korábbi ENSZ-nagykövet 10 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik a republikánus választók körében. Donald Trump ugyanakkor továbbra is 50 százalék feletti népszerűségi mutatóval vezeti a versenyt.

A floridai hivatalos elnökjelölti vitával egy időben Donald Trump onnan nem messze saját választási gyűlést tartott, amelyen Sarah Huckabee Sanders, Arkansas állam republikánus kormányzója bejelentette, hogy a volt elnököt támogatja. Ahogy a politikus, az exelnök korábbi fehér házi szóvivője fogalmazott, az országnak soha nem volt nagyobb szüksége Donald Trumpra, mint jelenleg, és az ország előtt álló kezelendő feladatok között említette az infláció kezelését, a határválság megoldását, valamint a fellépést Kínával szemben.

Szintén szerdán Joe Biden hivatalban lévő demokrata elnök újraválasztási esélyeivel kapcsolatban Kamala Harris alelnök, egyben alelnökjelölt, a Fehér Házban újságírók előtt elismerte, hogy 2024-es újraválasztásukhoz még "sok munkát kell elvégezni", ugyanakkor meggyőződését hangoztatta, hogy 2024 demokrata sikert hoz az elnökválasztáson.

Az alelnök többek között azokra a friss közvélemény-kutatásokra reagált, amelyek országosan és a döntő fontosságú államokban is Donald Trump vezetését mutatják Joe Bidennel szemben.

Kamala Harris az ország több államában kedden tartott választások és népszavazások eredményére reagálva azt mondta, hogy azokon az emberek világossá tették, hogy készek kiállni az egyéni szabadságjogok mellett, valamint "Amerika szabadságának ígérete mellett". A választások egyik meghatározó témájára, a terhességmegszakítás körüli vitára utalva úgy vélte, hogy "a kormányzat ne mondja meg a nőnek, hogy mit tegyen a testével".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!