Az egészségügyi miniszter távozása miatt átalakításokat hajtott végre kormányában Pedro Sánchez

Külföld, 2021.01.26

Átalakításokat hajtott végre kormányában Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, miután Salvador Illa egészségügyi miniszter kedden távozott a kabinetből, hogy megmérettesse magát Katalónia elnöki posztjáért a február közepén esedékes tartományi választásokon.

A kormányfő bejelentése szerint az egészségügyi tárcát Carolina Darias vezeti a jövőben, aki eddig a területi politikáért felelős minisztérium élén állt, ebben a minőségében pedig aktívan részt vett a tartományok és a szaktárca közötti járványkezelési egyeztetéseken.

Őt korábbi posztján Miquel Iceta váltja, aki eddig a Katalán Szocialista Pártot (PSC) irányította első titkárként 2014 óta.

Pedro Sánchez hangsúlyozta, hogy ebben az évben a kormány feladata az oltási stratégia megvalósítása és a koronavírus-járvány végleges legyőzése, valamint a gazdasági és társadalmi károk helyreállítása.

Rövid nyilatkozatában elismeréssel szólt a távozó egészségügyi miniszter munkájáról, méltatva egyebek mellett párbeszédkészségét és a közszolgálat iránti elkötelezettségét.

Salvador Illát az utóbbi időben sok bírálat érte az ellenzéki pártok részéről, hogy a járvány harmadik hullámának csúcsán távozik posztjáról. Kritikával illették amiatt is, hogy választási szereplésének bejelentése után csaknem egy hónapig hivatalban maradt és "miniszterként kampányolt" Katalóniában.

A spanyol állami társadalomkutató központ (CIS) legutolsó közvélemény-kutatása szerint a szocialisták nyerhetik a katalán parlamenti választásokat a szavazatok 23,9 százalékával, azonban a parlamentbe várhatóan bejutó három katalán függetlenségi párt képes lehet kormányzóképes többség kialakítására a 135 fős törvényhozásban.

A katalán ügyvivő kormány a választást a járványügyi helyzet miatt május 30-ára akarta halasztani, de ezt a döntését a közérdekre hivatkozva felfüggesztette a katalán felsőbíróság (TSJC).

Az ítélet nem jogerős, a bíróságnak végleges határozatát február 8-áig kell meghoznia, csakhogy a választás előtti hivatalos kampányidőszak ezen a hétvégén kezdetét veszi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!