Az Egyesült Államok az ENSZ békefenntartók rendezett kivonulásának biztosítását követeli Mali vezetésétől

Külföld, 2023.08.17

Az Egyesült Államok felszólította Mali átmeneti kormányát, hogy biztosítsa az ENSZ többnemzetiségű erőinek rendezett és biztonságos kivonulását az országból.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön kiadott közleményében az Egyesült Államok mély aggodalmának adott hangot az erőszak elmélyülésének kockázata miatt az afrikai országban, miután a nemzetközi békefenntartók távoznak.

Az amerikai közlemény elfogadhatatlannak minősíti az ENSZ békefenntartói elleni támadásokat, és "elítéli az erőszakot, valamint azt a fenyegetést, amit a Maliban tevékenykedő fegyveres szereplők jelentenek".

A nemzetközi felhatalmazás alapján az országban tartózkodó katonák sérülésével végződő múlt vasárnapi erőszakos támadás is aláhúzza annak szükségességét, hogy Mali politikai szereplői békés úton rendezzék vitáikat, összhangban a 2015-ben Algírban aláírt békemegállapodással - olvasható az amerikai külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében.

Maliban az ENSZ többnemzetiségű békefenntartó missziója (UN Multidimensional Integrated Stabilization Mission, MINUSMA) hivatalosan 2013. július 1-én kezdődött, amelyet a világszervezet keretei között működő hasonló akciók közül a legveszélyesebbnek tartottak, és amelynek során több mint 300 katona vesztette életét.

A mali kormány belső hatalmi harcokat és hatalomátvételt követően tavaly felfüggesztette az ENSZ-katonák jelenlétének támogatását, az ország külügyminisztere idén júniusban hivatalosan is kérte a misszió lezárását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ennek nyomán június 30-ával megszűntnek nyilvánította Maliban a békefenntartó missziót, a nemzetközi katonai egységek számára 2023. december 31-i határidőt szabott a nyugat-afrikai ország elhagyására.

2023. június 30-án a békefenntartó misszió 13 ezer katonából állt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!