Az Egyesült Államok az orosz csapatok visszavonását követeli az orosz-grúz háború kitörésének 15. évfordulóján

Külföld, 2023.08.07

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn, a Georgia (Grúzia) ellen indított katonai beavatkozás 15. évfordulóján közleményben szólította fel Oroszországot, hogy tartsa be a tűzszüneti megállapodás minden pontját .

A Washingtonban kiadott nyilatkozat megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét Georgia szuverenitása és területi integritása iránt a nemzetközileg elismert határain belül, megemlékezik a háború áldozatairól, valamint azokról, akiknek életét örökre megváltoztatta a katonai beavatkozás.

Az Egyesült Államok egyben felszólítja Oroszországot, hogy változtasson álláspontján a katonai konfliktusban érintett két szakadár régió, Abházia és Dél-Oszétia önálló államként való elismerését illetően. Washington továbbra is kitart amellett, hogy Oroszország elszámoljon a fegyveres konfliktust lezáró hatpontos tűszünetben vállalt kötelezettségei teljesítésével, vonja vissza katonai erőit a 2008-as válság előtti helyükre és tegye lehetővé a humanitárius szállítmányok akadálytalan eljuttatását a szükséget szenvedőkhöz - áll a közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!