Az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága mellett, de aggodalommal figyeli az újabb telepek építését

Külföld, 2023.07.18

Az amerikai elnök elítélte az izraeli állampolgárok elleni legutóbbi terrorcselekményeket, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az izraeli telepek építése miatt, amikor hétfőn telefonon egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden elnök biztosította az izraeli kormányfőt az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségéről Izrael biztonsága mellett, ugyanakkor a további egyoldalú lépésektől való tartózkodásra hívta fel a konfliktusban érintett szereplőket. Joe Biden fontosnak nevezte a kétállami megoldás megvalósíthatóságának fenntartását, és a ciszjordániai biztonsági körülmények javítását is.

Az amerikai elnök és az izraeli kormányfő egyeztetett az Iránnal szembeni közös lépésekről, ezek részeként a rendszeres és jelenleg is zajló közös hadgyakorlatokról. Megállapították, hogy az amerikai-izraeli partnerség a sarokköve annak, hogy megakadályozhassák Irán atomfegyverhez jutását.

Szintén hétfőn az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy haditengerészeti rombolóhajót és több F-35-ös vadászrepülőt küld a Hormuzi-szoros és az Ománi-öböl térségébe a kereskedelmi hajózás biztonságának garantálására az iráni fenyegetés miatt.

A Pentagon szóvivője arról számolt be, hogy a USS Thomas Hudner rombolót a Vörös-tengerről vezényelték át az iráni partok közelébe, miután az iráni haditengerészet ebben a hónapban már két kőolajszállító tankerhajót próbált meg elfoglalni, egyik esetben lövések is eldördültek. Sabrina Singh kijelentette: egyelőre nem döntöttek a katonai akció időtartamáról.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint a júliusi incidensek során az iráni hajókat az késztette meghátrálásra, hogy a helyszínre érkezett a USS McFaul amerikai romboló, amely továbbra is a térségben maradt.

Az amerikai kormány a múlt héten már bejelentette, hogy F-16-os vadászrepülőket küld a tengeri kőolajszállítások szempontjából fontos régióba, és július elején A-10-es támadógépeket is oda vezényelt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!