Az Egyesült Államok felfüggeszt minden fejlesztési támogatást Nigernek

Külföld, 2023.10.10

Az Egyesült Államok felfüggeszt minden fejlesztési támogatást Niger kormánya számára, miután hivatalosan katonai hatalomátvételnek minősítette az afrikai országban nyáron történteket - közölte az amerikai külügyminisztérium kedden.

A közlemény emlékeztet arra, hogy augusztus elején már döntés született egyes támogatási programok felfüggesztéséről, mintegy 200 millió dollár értékben, amit most kiegészít továbbiakkal, így közlekedésfejlesztési támogatásokkal, és a Millenium Challenge Corporation amerikai szövetségi fejlesztési szervezet minden forrását is leállítja.

A washingtoni bejelentés hangsúlyozza, hogy az intézkedés nem vonatkozik életmentő humanitárius segélyekre, élelmiszerekre, valamint egészségügyi segítségnyújtásra. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az Egyesült Államok változatlanul együttműködik a térségi kormányokkal, hogy a Nyugat-Afrikát érintő közös érdekeket érvényesíteni tudják, Nigert érintően is.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a fejlesztési támogatások folytatásának feltétele Niger számára a demokratikus kormányzás helyreállítása gyorsan és hiteles időtávon belül.

Az amerikai kormány továbbra is követeli Mohamed Bazoum elnök és családjának szabadon bocsátását, ahogy a katonai hatalomátvétel során őrizetbe vett minden további ember elengedését is.

Az Egyesült Államok az elnök és családjának őrizetbevétele után diplomáciai lépéseket tett, de változatlanul az országban tartózkodik mintegy 1000 amerikai katona. Niger az Egyesült Államok fontos partnere volt a terrorizmusellenes fellépésben a nyugat-afrikai térségben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!