Az Egyesült Államok határozottan kiáll Japán és a Fülöp-szigetek biztonsága mellett

Külföld, 2024.04.12

Az Egyesült Államok "sziklaszilárd" elkötelezettségét hangoztatta Joe Biden elnök Japán és a Fülöp-szigetek biztonsága iránt a három ország első csúcstalálkozóján, aminek fókuszában a Kína jelentette kihívások álltak.

Az amerikai elnök a Fehér Házban, a háromoldalú tárgyalás előtt megerősítette: ha bármilyen támadás érne a Fülöp-szigetekhez tartozó repülőgépet, vagy hajót, valamint az ország fegyveres erőit a Dél-kínai-tengeren, az a kölcsönös védelmi megállapodás alapján lépéseket váltana ki amerikai részről.

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek között 70 éve létezik kölcsönös védelmi egyezmény.

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy "egységes kiállással, mindenki számára képesek vagyunk jobb jövőt elérni".

A Fülöp-szigetek elnöke, fiatalabb Ferdinand Marcos úgy nyilatkozott, hogy a partnerség egy békés, stabil és jólétben élő indiai- és csendes-óceáni térség megteremtésére irányul.

A találkozó napirendjén szerepelt a három ország parti őrségeinek részvételével rendszeres járőrszolgálat a Dél-Kínai-tenger térségében, valamint gazdasági témák is.

Az amerikai adminisztráció első alkalommal szervezett amerikai-japán-fülöp-szigeteki háromoldalú csúcstalálkozót. Mind Japánnak, mind a Fülöp-szigeteknek területei vitája van Kínával.

A Fülöp-szigetek és Kína parti őrségének hajói között rendszeresek a konfliktusok a Dél-Kínai-tengeren, de nyíltan erőszakos incidenshez ezek eddig nem vezettek.

A kínai külügyminisztérium szóvivője a washingtoni találkozó kapcsán úgy nyilatkozott, hogy senki nem sértheti meg Kína szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit, ezek biztosítása mellett pedig Peking határozottan kitart.

Az amerikai-japán-fülöp-szigeteki csúcstalálkozó előtt egy nappal, szerdán külön amerikai-japán legfelsőbb szintű tárgyalások voltak Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök részvételével, részben biztonsági kérdésekről, részben gazdasági kapcsolatokról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!