Az Egyesült Államok kedvezőbb helyzetben látja Európát a tél kezdetén az energiaellátást tekintve

Külföld, 2023.11.16

Európa sokkal jobb helyzetben vág neki a télnek az energiaellátást tekintve, mint egy évvel korábban - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium energiaforrásokért felelős államtitkára csütörtökön.

Geoffrey Pyatt az amerikai külpolitika energiát érintő prioritásairól szóló sajtóértekezletén kifejtette, hogy az orosz energiaforrásoktól való függetlenedés révén az elmúlt évben csökkent Európa kiszolgáltatottsága.

Ukrajnával kapcsolatban elmondta, jelenleg a legfontosabb, hogy növeljék erre a télre az energiaellátás stabilitását és ellenállóképességét. Beszámolt arról, hogy közelmúltban az ukrán miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a kérdésről. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok már több mint 520 millió dollárt (mintegy 180 milliárd forintot) fordított az ukrán energiaellátás segítésére, és további 500 millió dollárról már döntés született. Megállapította, hogy a támogatásból jut a háborúban lerombolt infrastruktúra folyamatos helyreállítására, áramfejlesztők üzembe állítására, de kiemelte, hogy az ukrán kormánytaggal folytatott megbeszélés jelentős része az ukrán energiaszektor jövőjéről szólt, ami az ukrán elképzelést figyelembe véve zöld, ellenállóképes és Európába integrált hálózatot kell, hogy jelentsen.

Az amerikai külügyi államtitkár rámutatott, hogy az ukrajnai energiahálózat átalakításában való közreműködés iránt számos amerikai cég érdeklődik, és az Egyesült Államok partnerséget ígér ebben Ukrajnának. Egyben megjegyezte, hogy a közelmúltban Lengyelországban rendeztek konferenciát az ukrajnai újjáépítésről, amelynek fő támogatója az egyik legnagyobb amerikai ipari vállalat volt.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország fegyverként használja az energiát, ugyanolyan módon, mint a háború katonai eszközeit, a rakétákat és drónokat. Washington elkötelezettségét hangsúlyozta az orosz olajra kivetett ársapka kikényszerítésében, és megemlítette, hogy csütörtökön az Egyesült Államok újabb vállalkozásokat és szállítóhajókat helyezett szankciós listára, mert az orosz kőolajra meghatározott maximális ár felett értékesített terméket továbbítottak. Az amerikai értékelés szerint a nemzetközi intézkedés működik, ugyanis az elmúlt egy évhez képest 4 milliárd dollárral csökkent az orosz állam bevétele.

Az államtitkár az amerikai energiapolitikáról szóló tájékoztatóján beszélt a következő ENSZ-klímacsúcs, a Dubajban két hét múlva kezdődő COP28 előtti felkészülésről, és a közelgő tanácskozás kiemelt témái között említette a metánkibocsátás kérdését, valamint általánosságban a karbonkibocsátás kezelését, a szén-dioxid-tárolás lehetőségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!