TV műsor

Az Egyesült Államok kérte az ENSZ BT-t, hogy vegye le a terrorszervezetek listájáról a tálibokat

Külföld, 2020.03.03

Az Egyesült Államok kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vegye le a terrorszervezetek listájáról az afganisztáni radikális szunnita tálib mozgalmat - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Az amerikai kéréssel kapcsolatos döntést várhatóan május 29-ig hozzák meg - közölte Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, az orosz külügyminisztérium egyik ázsiai főosztályának igazgatója.

Kabulov keddi moszkvai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kollégái már folytatják a konzultációkat a kérésről New Yorkban.

Február 29-én az Egyesült Államok és a tálibok békemegállapodást írtak alá, amelynek célja az Afganisztánban közel húsz éve tartó fegyveres konfliktus békés rendezése alapjainak lerakása. Az egyezményben Egyesült Államok vállalta a többi között azt, hogy biztonsági garanciákért cserébe 14 hónapon belül kivonja csapatait Afganisztánból. Szó van benne fogolycseréről, illetve szerepel benne az is, hogy Washington augusztusra feloldja a tálib mozgalom tagjai elleni szankciókat, és szorgalmazni fogja, hogy a szóban forgó személyek májusig lekerüljenek az ENSZ feketelistájáról is. Az Egyesült Államok azt is vállalta, hogy kérni fogja az egyezmény jóváhagyását az ENSZ Biztonsági Tanácsától.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!