Az Egyesült Államok kormánya megtiltotta amerikai vállalkozásoknak a kínai befektetéseket egyes technológiáknál

Külföld, 2023.08.10

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva részleges tilalmat és korlátozásokat vezetett egyes Kínába irányuló befektetésekre - erről írt alá szerdán elnöki rendeletet Joe Biden.

A rendeletet alapján megtiltják, illetve bejelentési kötelezettséghez kötik amerikai érdekeltségek számára az üzleti kapcsolatot egyes technológiáknál a rendeletben szereplő "aggályos országokkal", amelyet a Kínai Népköztársaságként, valamint a hozzá tartozó Hongkongként és Makaóként határoztak meg.

A jogszabály szerint az érintett technológiák és termékek körébe tartoznak a félvezetők és mikroelektronikai termékek, kvantuminformációs technológiák, valamint bizonyos mesterséges intelligencia (AI) rendszerek.

A Fehér Ház közleménye alapján az amerikai kormány "elkötelezett Amerikai biztonsága iránt és abban, hogy megvédje nemzetbiztonságát azáltal, hogy védelmezi a katonai innováció szempontjából kritikus újgenerációs technológiákat".

A rendelettel kapcsolatban kormányzati illetékesek szerdán azt hangsúlyozták, hogy a kínai befektetések korlátozása kifejezetten nemzetbiztonsági érdekeket szolgál és nem gazdaságpolitikai intézkedésről van szó. A közlés szerint termékek és technológiák szűk körét érinti a lépés, amellyel meg tudják védeni a nemzetbiztonság érdekeit amellett, hogy fenntartják az Egyesült Államok elkötelezettségét a nyitott befektetési politika iránt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!