Az EJEB elmarasztalta Oroszországot a Bolotnaja téri tüntetések erőszakos leverése miatt

Külföld, 2020.10.13

Elmarasztalta kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Oroszországot a moszkvai Bolotnaja téren 2012-ben kitört ellenzéki tüntetések erőszakos rendőri elfojtása, a gyülekezési szabadság megsértése és a tiltakozók elleni embertelen bánásmód miatt.

Az ügy két felperese részt vett a megmozdulásokban, és még ugyanazon évben panaszt nyújtott be az orosz hatóságoknál a rendőri brutalitás miatt. Azt állították, hogy a rendőrök "agyba-főbe verték őket", amit hivatalos orvosi dokumentumokkal is alá tudtak támasztani.

A két panaszos azután fordult a strasbourgi székhelyű EJEB-hez, hogy az orosz hatóságok elutasították ügyük kivizsgálását azzal a magyarázattal, hogy a rendőrök indokoltan folyamodtak erőszakhoz az "illegálisan tüntető" tömeggel szemben.

A törvényszék fejenként 16 ezer euró kártérítés megfizetésére, valamint a panaszosok 4500 eurós perköltségeinek megtérítésére kötelezte az orosz államot.

A moszkvai Bolotnaja téren ellenzéki demonstrációk sorát rendezték a Vlagyimir Putyin harmadik 2011-es újraválasztását követő évben, a kormánypártot ugyanis csalással vádolták a tiltakozók. A tüntetők és rendőrök közötti összecsapásokban többtucatnyian megsebesültek, mintegy négyszáz embert őrizetbe vettek, közöttük több ellenzéki vezetőt is, például Szergej Udalcovot, Alekszej Navalnijt és az azóta meggyilkolt Borisz Nyemcovot. Sokakat többévi börtönbüntetésre ítéltek, munkatáborokba kényszerítettek. A megmozdulások végül fokozatosan elhaltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!