Az el nem kötelezettek mozgalma megalakulásának 60. évfordulójára emlékeznek Belgrádban

Külföld, 2021.10.11

A béke a politikai, kulturális és gazdasági együttműködés fejlesztésének alapja, ezért meg kell azt őrizni - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Belgrádban az el nem kötelezett országok mozgalma megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendezett csúcstalálkozón.

Az el nem kötelezettek mozgalma 1961-ben azért jött létre, hogy tömörítse azokat az országokat, amelyek nem kívántak sem a keleti, sem a nyugati katonai tömbhöz csatlakozni. Jelenleg 120 tagja és 17 megfigyelői státusú állama van. Az alakuló csúcstalálkozót 1961 szeptemberében Belgrádban tartották 25 ország képviselőjének részvételével. Míg megalakulásakor a mozgalom főként a hidegháború kérdéseivel foglalkozott, mára inkább a globalizáció, a gazdasági együttműködés és a világméretű problémák kezelése került tevékenysége homlokterébe.

A hétfőn és kedden Belgrádban tartandó találkozón több mint száz, főként afrikai, ázsiai és dél-amerikai ország képviselői vesznek részt. A megfigyelői státussal rendelkező Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli.

A szintén megfigyelői státussal rendelkező Szerbia elnöke hétfői köszöntőjében a béke megtartása mellett állt ki. Ezen felül kiemelte: a nemzetközi együttműködés az egész emberiség jólétének és virágzásának egyetlen útja. Aleksandar Vucic sikertörténetnek nevezte az el nem kötelezettek mozgalmának hat évtizedét.

Az el nem kötelezettek mozgalmának csúcstalálkozójával egy időben Belgrádban üzleti fórumot is tartanak, amelyen a csúcstalálkozón részt vevő országok képviselői erősíthetik gazdasági és kereskedelmi kapcsolataikat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!