Az előre hozott választásért tüntettek Izraelben

Külföld, 2024.04.01

Előre hozott parlamenti választásokat követelve tüntettek az izraeli parlamentnél, a kneszetnél Jeruzsálemben.

A szervezők szerint több mint százezren, az izraeli média szerint több tízezren tüntettek vasárnap este.

Az izraeli-palesztin háború október 7-i kitörése óta a legnagyobb demonstráción felszólalt az iszlamista Hamász terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok több családtagja, valamint az ellenzék néhány képviselője, köztük Jaír Lapid, az ellenzéki Van jövő párt elnöke.

A túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet célzó tárgyalások több hónapja tartó elakadásáért, valamint a terrortámadás megelőzésének elmaradásáért és a háborús fiaskókért Benjámin Netanjahu miniszterelnököt tették felelőssé a szónokok, és az előre hozott választások azonnali kiírását sürgették.

A jeruzsálemi tüntetés a "nemzeti tiltakozás hetének" nevezett esemény kezdetét jelentette. Sokan sátrat vertek a kneszetnél, ahol négy napig tiltakozó rendezvényeket tartanak politikusok felszólalásaival.

"Egy hete égnek a lámpák az irodájában" - mondta Lapid a közeli miniszterelnöki hivatalra utalva, ahol szerinte Netanjahu azon dolgozik, hogy megbizonyosodjon arról, az ultraortodoxok a háború ellenére továbbra is elkerülhetik a besorozást. Lapid bírálta a kormányfőt és élesen síkra szállt a kneszet hamarosan beköszönő, két hónaposra tervezett tavaszi szünete ellen a jelenlegi helyzetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!