Az embercsempészet megállításáról egyeztetett a líbiai külügyminiszter Rómában

Külföld, 2021.04.23

Az Afrika és Európa közötti embercsempészetet működtető bűnszervezetek megállításáról egyeztetett Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter Líbia új külügyminiszterével, Najla Mangussal pénteken Rómában, miközben az észak-afrikai ország partjain történt újabb hajószerencsétlenség heves olasz belpolitikai vitához vezetett.

Líbia első női külügyminisztere első külföldi látogatását Rómában tette.

Najla Mangus látogatása az olasz miniszterelnök, Mario Draghi április 6-i líbiai útját követte.

A líbiai diplomácia új vezetője felszólalt a római parlament külügyi bizottságában, valamint a belügyi tárcavezető Luciana Lamorgesével találkozott. Napirenden az észak-afrikai ország stabilizációja szerepelt a decemberre kitűzött parlamenti választások közeledtével.

Érintették a Líbiából Európába, elsősorban az olaszországi partok felé tartó migráció kérdését is. A két fél elkötelezte magát az embercsempészetet kézben tartó bűnszervezetekkel szembeni fellépésre.

Év eleje óta 8604 bevándorló érkezett Olaszországba, a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett 3295-höz képest.

Matteo Salvini, a kormánypártok közé tartozó Liga vezetője közösségi oldalán kommentálta az újabb hajószerencsétlenséget: "újabb halottak, akiknek vére azok lelkén szárad, akik ösztönzik és elősegítik, hogy az embercsempészek ütött-kopott csónakokat és hajókat tegyenek tengerre rendkívül rossz időjárási viszonyok között is. Imával emlékezem a halottakra és haraggal" azokra, akik mindezt előidézték - írta a jobboldali politikus.

Szavait a baloldali Demokrata Párt (PD) tagjai "szégyenletesnek" nevezték, és erősebb mentési politikát szorgalmaztak a római kormánytól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!