Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata évfordulóján sújtotta szankciókkal tucatnyi ország állampolgárát az amerikai kormány

Külföld, 2023.12.08

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírása évfordulójához kapcsolva az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta több mint egy tucat ország, köztük Kína, Irán, Szíria tisztségviselőit, akiket emberi jogok megsértésével kapcsol össze - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Az intézkedések között szerepel vízumkorlátozás és vagyonok befagyasztása, valamint egyéb pénzügyi szankció. Az amerikai külügyi vezetés és pénzügyminisztérium büntetőintézkedésekkel sújtotta Dél-Szudán egyik kormányzóját, akinek fegyveresei nők elleni szexuális erőszakért tehetők felelőssé, valamint az Afganisztánt irányító tálibok vezető tisztségviselőit a nők oktatáshoz fűződő jogainak korlátozása miatt.

Több kínai kormányzati tisztségviselő az ujgur kisebbség elleni cselekmények miatt került büntetőintézkedések hatálya alá. Iránból a hírszerzés két tisztségviselője szerepel a szankciós listán, akik a washingtoni közlemény szerint az Egyesült Államok területén szerveztek törvényellenes cselekményeket, köztük élet elleni támadást amerikaiak ellen.

Az emberi jogok megsértésével összefüggésben hozott szankciók további érintettjei között szerepelnek Haiti, Zimbabwe, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Libéria, Indonézia és Szíria állampolgárai, és egy orosz rendőrtiszt, akit kegyetlen bánásmóddal hoznak összefüggésbe.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye alapján az ENSZ alapvető emberi jogi dokumentuma megszületésének 75. évfordulója lehetőséget ad arra az Egyesült Államoknak, hogy a büntetőintézkedések révén is szorgalmazza az elszámoltathatóságot az emberi jogokkal való visszaélés, illetve azok megsértése miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!