Az energiapolitika klímaortodox megközelítésének végét sürgették Washingtonban egy amerikai-magyar-lengyel konferencián

Külföld, 2023.11.08

A klímaortodoxia felől való elmozdulást sürgette az energiapolitikában a washingtoni Heritage Foundation alelnöke kedden egy magyar és lengyel társszervezésben tartott konferencián az amerikai fővárosban.

James Carafano a Transzatlanti Energia című rendezvényt megnyitó hozzászólásában transzatlanti párbeszédet tartott szükségesnek az energiapolitikában, és úgy vélte, hogy a jelenleg erről zajló nemzetközi vita nem teljesen nyitott. Megállapította, hogy a konferencia jelzése annak, hogy az éghajlatról és energiapolitikáról zajló vita fordulóponthoz ért, amikor a pusztán klímavédelmi szempontok mellett az energia-átmenetet illetően az is számításba kell venni, hogy az embereknek megbízható és megfizethető energiára van szükségük.

Schmitt Pál Péter, Magyarország Washingtonban működő nagykövetségének első beosztottja a konferencián tartott köszöntőjében rámutatott, hogy a geopolitikai kereteket átrajzolta az ukrajnai, majd a közel-keleti katonai konfliktus, melyeknek Magyarországra erős nemzetbiztonsági, fizikai biztonsági, illetve gazdasági biztonsági és energiabiztonsági hatásai vannak. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unión belül Magyarország azon az állásponton van, hogy az energiamix meghatározásának nemzeti hatáskörben kell maradnia.

A diplomata a magyar energiapolitika elmúlt évtizedekbeli főbb prioritásai között említette a szállítási útvonalak és források diverzifikációját, az energiaellátás biztonságát, valamint a háztartások számára anyagilag megengedhető energiát. Beszámolt arról, hogy az elmúlt években a gázszállítás diverzifikálását lehetővé tevő interkonnektorok épültek ki egy kivételével minden szomszéd országgal, ami kétirányú szállítást tesz lehetővé. Magyarország energiaellátásának kulcselemeként említette, hogy mostanra Horvátország és Lengyelország felől is elérhetővé vált a tengeren keresztül érkező cseppfolyós földgáz, valamint hangsúlyozta, hogy Magyarország a nukleáris energiát biztonságosnak és olcsónak tartja, és olyannak, ami nélkül nem lehetséges az energia-átmenet.

Az amerikai-magyar-lengyel szervezésben rendezett konferencián a magyar diplomata megállapította, hogy történelmileg a magyar-lengyel barátságot az egyik legerősebb nemzetek közötti barátságnak ismerik a világon. Rámutatott, hogy ezt a konferencia megszervezése révén, konkrét együttműködésként, a tengerentúlra is sikerült kiterjeszteni.

Lengyelország Washingtonban működő nagykövetségének első beosztottja a konferencia elején az ukrajnai háború energiabiztonságra gyakorolt negatív hatásairól beszélt. Elmondta, hogy az Egyesült Államokból szállított cseppfolyós földgáz nélkül Európa nem tudott volna megbirkózni az energiaellátási nehézségekkel, amelyek az ukrajnai háború nyomán visszaesett orosz szállítások miatt léptek fel. Adam Krzywosadski a lengyel energiapolitika szempontjából fontosnak nevezte az atomenergiát, ami hosszú távon jelent megbízható és olcsó energiaforrást.

A konferencián a három országból érkezett szakértők megvitatták az energiabiztonság kérdéseit, a megújuló energiaforrások jövőjét, valamint a teljes energiaszektor kilátásait. A Heritage Foundation amerikai kutatóintézet mellett a konferencia társszervezője volt Magyarországról a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete, valamint a varsói székhelyű Warsaw Institute politikai elemzőközpont.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!