TV műsor

Az EP a felelősségre vonás felgyorsítását sürgeti a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében

Külföld, 2021.04.29

Az Európai Parlament (EP) szerint különös aggodalomra ad okot, hogy miniszterek és más politikai szereplők is kapcsolatba hozhatók Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő meggyilkolásával, az EP-kiviselők állásfoglalásukban felelősségre vonás felgyorsítását sürgették és a máltai igazságszolgáltatás reformjára szólítottak fel - közölte az uniós parlament csütörtökön.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

A 635 igen szavazattal, 46 ellenszavazattal és 12 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament mindenekelőtt arra szólította fel a máltai kormányt, hogy mihamarabb állítsa bíróság elé azokat, akiket felelősség terhel az újságírónő meggyilkolása miatt. A képviselők a folyamatban lévő nyomozás eddigi eredménytelenségére hivatkozva arra figyelmeztettek, hogy az előző miniszterelnöknek a gyilkossággal korábban összefüggésbe hozott kabinetfőnöke, illetve más állami tisztviselők arra törekedhetnek, hogy bizonyítékokat próbáljanak eltüntetni vagy eltitkolni részleteket a vizsgálatok és a bírósági eljárások akadályozása érdekében.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a máltai kormány némi előrelépést tett a jogállamiság és a bírói függetlenség biztosítására. A strukturális reformok elindítását üdvözlendőnek nevezték, tekintettel az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentésében azonosított "mély korrupcióra".

Elismerték a független újságírás védelme érdekében tett kormányzati lépéseket, de hangsúlyozták: további erőfeszítésekre van szükség.

Az állásfoglalásban a képviselők a befektetőknek adott máltai állampolgársági és letelepedési programok megszűntetését is kérték azzal érvelve, hogy azok az uniós állampolgárság áruba bocsátását jelentik, és szembe mennek a pénzmosás és a határokon átnyúló bűnözés elleni erőfeszítésekkel, valamint gyengítik a schengeni övezet egységét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!