Az EP aggodalmát fejezte ki és fellépést sürgetett a feltételezett orosz beavatkozással szemben

Külföld, 2024.04.25

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön állásfoglalást fogadott el, amelyben aggodalmát fejezte a feltételezett orosz politikai beavatkozás miatt, továbbá az ilyen esetek kivizsgálására és a befolyásolási kísérletek elleni fellépésre szólított fel, különös tekintettel a június elején esedékes EP-választásra.

Az EP közleménye szerint a 429 szavazattal, 27 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás arra hívja fel a figyelmet, hogy a közelmúltban több olyan, a Kreml által támogatott kísérletre derült fény, amely az európai demokratikus folyamatokba való beavatkozásra és azok aláásására irányult.

Az állásfoglalást támogató EP-képviselők leszögezték: minden ilyen kísérletnek következményekkel kell járnia, majd megdöbbentőnek nevezték azokat az állításokat, melyek szerint egyes EP-képviselőknek fizettek az orosz propaganda terjesztéséért.

Az EP-képviselők az orosz beavatkozás gyanújával kapcsolatban több uniós tagállamban, közöttük Bulgáriában, Németországban és Szlovákiában tett bejelentésekre hivatkozva aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) a közelmúltban kihallgatta Maximilian Krah-t, az Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz tartozó EP-képviselőt, mivel esetében felvetődött a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy ezt követően letartóztatták Krah uniós parlamenti asszisztensét azzal a váddal, hogy kínai kém volt.

Állásfoglalásában az EP felszólította az AfD-t, hogy haladéktalanul tegyen nyilvános nyilatkozatot pénzügyi kapcsolatairól, különösen a Kremllel, és hozza nyilvánosságra a Kremlhez köthető forrásokból származó valamennyi kifizetés célját és pontos összegét.

Az állásfoglalás szerint az Európai Parlament "aggodalmának ad hangot a magyar kormány számos politikája és álláspontja miatt, amely Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével számos alkalommal helyezkedett oroszbarát vagy Kína-barát álláspontra".

Az Európai Parlament a beavatkozással szembeni védelmének megerősítésére a belső biztonsági kultúra megerősítését javasolta. Kötelező biztonsági képzést sürgetett az EP tagjai és a teljes személyzet számára, továbbá megfelelő biztonsági engedélyeket és a parlamenti személyzet fokozott átvilágítását.

Az EP-képviselők felszólították a tagállamok kormányainak képviselőiből álló uniós Tanácsot, hogy a Kreml által támogatott médiumokat és más műsorszolgáltató és médiaszervezeteket, valamint az EU-ban zajló propaganda- és dezinformációs kampányokért felelős személyeket is vonja be az Oroszországgal szemben készülő, 14. szankciós csomagba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!