Az EP elítélte az "európai demokrácia aláásását" célzó orosz törekvéseket

Külföld, 2024.02.08

Az Európai Parlament csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén elítélte "az európai demokrácia aláásását" célzó orosz törekvéseket, és arra figyelmeztetett, hogy "egyes választott európai politikusok és pártok tudatosan szolgálják Moszkva érdekeit", aláásva ezzel az EU egységét és demokráciáját.

Az EP közleménye szerint 433 igen szavazattal, 56 ellenében és 18 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament képviselői felháborodásukat és aggodalmukat fejezték ki "Oroszország folyamatos erőfeszítései" miatt, amelyek célja - véleményük szerint - "az európai demokrácia aláásása a beavatkozás és a dezinformáció különböző formáival".

Figyelmeztettek arra is, hogy a Kreml megpróbálja megosztani az európai polgárokat. Moszkva "befolyásoló ügynököknek" szervezett be néhány EP-képviselőt is, és bizonyos európai politikai pártokkal függési viszonyt alakított ki, például pénzügyi támogatás révén, és ezek immár az "orosz propaganda felerősítőiként" működnek és Oroszország érdekeit szolgálják - írták.

"Európa-szerte évek óta rendszeres leleplezésekre" hivatkozva az EP-képviselők felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy "Oroszország több demokratikus országban is megtalálta a módját annak, hogy (...) jelentős finanszírozást nyújtson politikai pártoknak, politikusoknak, tisztviselőknek és mozgalmaknak", hogy beavatkozzon és befolyást szerezzen a demokratikus folyamatokban. A szöveg példákat is felsorol a különböző országokban a közelmúltban tett orosz befolyásolási kísérletekre, beleértve "a szélsőjobboldali politikai pártok és szereplők ellátását narratívákkal Németországban és Franciaországban".

Az állásfoglalásban az EP-képviselők aggodalmukat fejezték ki azon közelmúltban megjelent hírek miatt, amelyek szerint Tatjana Zdanoka lett EP-képviselő feltehetően az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) informátoraként tevékenykedett. Az állásfoglalásban rámutatnak más olyan esetekre is, amikor "EP-képviselők tudatosan szolgálták Oroszország érdekeit", egyebek között az orosz megszállt területeken szervezett "hamis választási megfigyelői missziók révén".

A Moszkva által szerintük támogatott európai szeparatista mozgalmakat említve az EP-képviselők aggodalmukat fejezték ki a katalán szakadárok, köztük a katalán regionális kormány képviselői, illetve Carles Puigdemont volt regionális elnök, jelenlegi EP-képviselő és az orosz kormányzat közötti kapcsolatok miatt. Az Európai Parlament azt szeretné, ha az érintett katalán EP-képviselők és orosz képviselők közötti kapcsolattartással összefüggő ügyeket az EP-képviselők magatartásával foglalkozó tanácsadó bizottság elé utalnák további vizsgálat céljából.

Az állásfoglalásban azt is megjegyezték, hogy az orosz beavatkozás Katalóniában egy szélesebb körű orosz stratégia része lehet, amely az EU-n belüli széthúzást és az EU belső destabilizációját hivatott előmozdítani. Az EP ezért felszólította az illetékes igazságügyi hatóságokat, hogy folytassanak vizsgálatot "a Kremlhez köthető EP-képviselők" kapcsolatainak ügyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!