Az EP felszólította az EU-t hogy ismerje el Juan Guaidót Venezuela törvényes ideiglenes elnökeként

Külföld, 2021.01.21

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban felszólították az Európai Uniót, hogy ismerje el Juan Guaidót, a venezuelai nemzetgyűlés 2015-ben megválasztott elnökét Venezuela legitim ideiglenes elnökeként. Üdvözölték továbbá a venezuelai vezetés ellen bevezetett szankciók meghosszabbítását.

Az állásfoglalás leszögezi: a testület nem ismeri el a 2021. január 5-én csalás útján megválasztott venezuelai nemzetgyűlés jogszerűségét, és felszólítja az uniót, hogy a 2015-ös törvényes úton választott nemzetgyűlést ismerje el legitimnek. Az egész régióra kiható venezuelai válság egyetlen megoldása, az EP szerint, a békés és demokratikus átmenet, ami csak tisztességes választások útján jöhet létre.

A képviselők a több mint 350 politikai fogoly feltétel nélküli és azonnali szabadon bocsátását sürgették, nyomatékosítva, hogy Venezuelában teljes mértékben garantálni kell az emberi jogok tiszteletben tartását és védelmét.

A parlament elítélte továbbá a szólásszabadság visszaszorítását, valamint a Nicolás Maduro vezette rezsimmel szemben kritikus sajtóorgánumok bezárását.

A Venezuelában a tavaly december 6-án tartott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet jelentett be Nicolás Maduro elnök szocialista pártja. A venezuelai ellenzék bojkottálta a decemberi parlamenti választást arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a feltételei a tisztességes és szabad szavazásnak.

Juan Guaidót a venezuelai nemzetgyűlés 2015-ben megválasztott elnökét az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbeli ország elismerte ideiglenes államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!