TV műsor

Az EP jóváhagyta a jogszabályt, amely kötelezi az internetes platformokat a terrorista tartalmak gyors törlésére

Külföld, 2021.04.29

    Brüsszel, 2021. április 29., csütörtök (MTI/dpa) - Az Európai Parlament jóváhagyta szerdán este azt a jogszabályt, amely kötelezi az internetes platformok üzemeltetőit, hogy a terrorista propagandát felfedezésüktől számítva egy órán belül töröljék.

Az EP képviselői és a tagállami kormányok képviselői az Európai Unió Tanácsában már decemberben megállapodtak az elvben, a jogszabály mostanra készült el, az Európai Unió területén látható tartalmakra vonatkozik, és egy év múlva lép hatályba.

A platformok üzemeltetőinek nem kell majd folyamatosan figyelniük a megjelenő tartalmakat, és nem kell szűrőket sem alkalmazniuk, hanem abban az esetben kell egy órán belül eltüntetni a terrorista propagandát, ha valaki felhívja rá a figyelmüket. A terrorizmust tartalmazó, de művészi célú dokumentumok kivételt képeznek a törvényben.

Az egyórás elv ötlete 2018-ra nyúlik vissza, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke azt mondta: a terrorista propaganda terjedése szempontjából a megjelenés utáni első óra döntő jelentőségű.

A közösségi média nagy cégei azt állítják, hogy ők már eddig is perceken belül eltávolították a kifogásolható tartalmakat.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljutatott közleményében mérföldkőnek nevezte a rendelet elfogadását a terrorizmus elleni küzdelemben, véleménye szerint ugyanis jelentős újításokat tartalmaz annak megkönnyítésére, hogy az erőszakos terrorista propagandát száműzze az internetről.

Kiemelte: a terroristák online jelenléte egyre erősödik, ezért kulcsfontosságú az interneten terjedő terrorista propaganda mielőbbi azonosítása és eltávolítása. Veszélyes jelenségről van szó, amely emberéletekbe kerül - figyelmeztetett. A javaslat elfogadása fontos lépés az európai emberek biztonságának növelésében - tette hozzá az EP-képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!