Az EP támogatja, hogy továbbra is Pelczné Gáll Ildikó legyen az Európai Számvevőszék magyar tagja

Külföld, 2023.06.01

Az Európai Parlament (EP) képviselői jóváhagyták hogy továbbra is Pelczné Gáll Ildikó legyen az Európai Számvevőszék magyar tagja - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az EP brüsszeli plenáris ülésén 303 szavazattal, 278 ellenszavazattal és 52 tartózkodás mellett támogatta Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszék tagjainak sorába.

Pelczné Gáll Ildikó, akit a magyar kormány jelölte a feladatra, korábban az Európai Parlament képviselője, majd alelnöke volt, mielőtt 2017-ben csatlakozott az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszékéhez.

Kinevezéséről az uniós tagállamok szakminisztereinek tanácsa hoz végső döntést - tájékoztattak.

Az Európai Számvevőszék feladata az EU bevételeinek és kiadásainak ellenőrzése, az uniós költségvetés végrehajtásának szabályossági és hatékonysági vizsgálata. A luxembourgi székhelyű intézmény számvevőit a tagállami kormányok jelölik, minden ország egy tagot delegál a testületbe, mandátumuk hat évre szól.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: győzött a szakmaiság és a rátermettség, az Európai Parlament többsége támogatta a magyar számvevőt.

"Pelczné Gáll Ildikó 2017-től az Európai Számvevőszék rátermett, kiváló tagja, ennek a mai támogató szavazatok többsége is tökéletes bizonyítéka. A magyar dollárbaloldal áskálódása ellenére ma győzött a józan ész és a szakmai rátermettség az Európai Parlamentben" - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!