Az EP támogatja Horvátország schengeni tagságát

Külföld, 2022.11.10

Az Európai Parlament szerint Horvátország minden feltételt teljesített a vonatkozó szabályok teljes körű alkalmazásához, ezért támogatja, hogy az ország a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén 534 szavazattal, 53 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP-képviselők úgy találták, hogy Zágráb készen áll arra, hogy megszüntessék a határellenőrzést Horvátország és a szabad mozgást biztosító schengeni övezet között. Ezért a szükséges folyamat befejezésére és a határellenőrzés felszámolásáról szóló döntés meghozatalára kérték az Európai Unió Tanácsát.

Az EP-képviselők hangsúlyozták, hogy az unió külső határain tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat. Ezért arra kérték Horvátországot, hogy tájékoztassa az Európai Parlamentet és az uniós tanácsot cselekvési tervének végrehajtásáról, különösen a rendőrség tevékenységét nyomon követő független mechanizmusról. Mivel a horvát határról migránsok visszatoloncolásáról érkeztek hírek, az EP-képviselők szeretnék, ha a schengeni értékelési program részeként az Európai Bizottság - akár helyszíni látogatások révén - felmérné Horvátország határokon végzett munkáját és annak alapjogi vetületeit.

Az EP álláspontjának kézhezvétele után az Európai Unió Tanácsa egyhangú döntéssel határozhat Horvátország schengeni tagságáról.

A 26 tagú schengeni övezetnek Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével minden uniós tagállam, valamint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein a tagja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!