Az EP támogatta az Ukrajna 2024-2027 közötti, 50 milliárd eurós támogatásáról szóló javaslatot

Külföld, 2023.10.17

Az Európai Parlament kedden támogatta az Ukrajna 2024-2027 közötti, 50 milliárd eurós támogatására vonatkozó javaslatot, az úgynevezett új Ukrajna-eszköz létrehozását, amelynek célja, hogy támogassa a háború sújtotta ország helyreállítását, újjáépítését és modernizációját.

A képviselők 512 szavazattal, 45 ellenében és 63 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatról kialakított állásfoglalást, amelyben hangsúlyt fektetnek a demokratikus elszámoltathatóságra, a többpárti demokráciára és az uniós csatlakozáshoz szükséges jogharmonizációra.

Az Ukrajna-eszköz bevezetése együtt jár az uniós költségvetés folyamatban lévő kiigazításával, miután a 2021 óta egymást érő válságok kimerítették a közös kasszát. A testület képviselői mielőbbi megállapodást sürgetnek mind az eszközről, mind a költségvetési kiigazításokról, mivel 2024-től már hatályukat vesztik az Ukrajna megsegítésére hozott jelenlegi uniós rendelkezések.

A képviselők az elfogadott szövegben azt is leszögezték, Ukrajna újjáépítéséhez Oroszországtól, illetve az oroszországi agresszióval közvetlenül kapcsolatba hozható magánszemélyektől vagy más entitásoktól elkobzott vagyoni eszközöket is fel kell használni.

Annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen a források felhasználása, a képviselők különböző elemekkel egészítették ki az Európai Bizottság javaslatát: webes portált hoznának létre például, hogy nyomon lehessen követni a pénzügyi műveleteket és a támogatás feltételéül szabott "mérföldkövek" teljesítését, emellett láthatóvá kívánják tenni a harmadik országoktól és a nemzetközi szervezetektől Ukrajnába érkező támogatásokat is.

A Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja, sajtóközleményben tájékoztatott, hogy nem támogatta az EP által elfogadott álláspontot. A fideszes képviselők egyetértenek abban, hogy Ukrajnának a háború utáni újjáépítéséhez az Európai Unió hozzájárulására is szükség lesz, de hangsúlyozták, még több pénzt beleönteni a háborús gépezetbe nem ezt a célt szolgálja.

Ezért Brüsszel átgondolatlan, felelőtlen és a pénzügyi elszámoltathatóságot semmibe vevő, Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásra vonatkozó javaslata jelenlegi formájában nem támogatható - hangsúlyozták.

Véleményük szerint, az Európai Bizottság javaslata átgondolatlan, nem ad lehetőséget arra, hogy nemzetközi donorok is csatlakozhassanak Ukrajna újjáépítéséhez, továbbá nem biztosítja a támogatások felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát sem. A javaslat feltételrendszere továbbá nincs összhangban az uniós csatlakozásra váró országok számára elkülönített uniós pénzügyi kerettel, és nem veszi figyelembe a tagjelölti státusz megadásakor támasztott feltételek teljesítését sem.

"Sajnálatos, hogy a bizottság nem vizsgálta meg Ukrajna finanszírozásának egyéb lehetőségeit, ideértve egy nem EU-s költségvetésből megvalósított támogatási megállapodás lehetőségét. Magyarország kész segíteni Ukrajna újjáépítését, ehhez azonban a jelenlegi javaslat nem megfelelő. Nem hagyjuk, hogy Brüsszel átláthatatlan, ellenőrizhetetlen, felelőtlen javaslata veszélybe sodorja az Európai Uniót" - szögezték le a fideszes EP képviselők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!