Az EP uniós jogszabállyal küzdene a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények felszámolásáért

Külföld, 2024.01.18

Az Európai Parlament szorgalmazza, hogy az Európai Unió a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket az úgynevezett uniós bűncselekmények közé sorolja - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 397 igen szavazattal, 121 ellenében és 26 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az EP-képviselők emlékeztetettek: jelenleg a tagállamok büntetőjogi szabályai eltérő módon kezelik a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket, míg az uniós szintű szabályokat csak akkor kötelező alkalmazni, ha az ilyen bűncselekményeket faji, bőrszín, vallás, származás, nemzeti vagy etnikai hovatartozás alapján követik el.

Hangsúlyozták, hogy a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények olyan különösen súlyos, határokon átnyúló dimenzióval rendelkező bűncselekmények, melyekre vonatkozóan az EP és a tagállmai kormányokat tömörítő tanács minimumszabályokat állapíthatna meg.

Az EP-képviselők figyelmeztettek, a véleménynyilvánítás szabadságát, bármennyire is kulcsfontosságú, nem szabad a gyűlölet védelmére felhasználni, és kiemelték, hogy az internet és a közösségi médiaplatformok könnyű hozzáférhetősége és a lehetséges névtelenség hozzájárulhat a gyűlöletbeszéd terjesztéséhez és felerősítéséhez.

Kérték, hogy a jogalkotás során a tárgyalók fordítsanak különös figyelmet a kiskorúakra, a többi között az iskolai zaklatás esetében. Emellett az igazságszolgáltatáshoz való biztonságos hozzáférést, támogatást és jóvátételt biztosító intézkedéseket szorgalmaztak, továbbá biztonságos környezetet az ilyen incidensek bejelentésének bátorítására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!