Az erdélyi Kalotaszentkirály 58 ezer nyíló tulipánnal csalogatja a turistákat

Külföld, 2022.05.05

Mintegy 58 ezer piros és sárga tulipán virágzik a turisták fogadására berendezkedett Kolozs megyei Kalotaszentkirályon.

Több tízezer tulipán virágzik az erdélyi Kalotaszentkirályon A 87 százalékban magyarok által lakott közel 1100 lakost számláló település önkormányzata azt a pénzt egészítette ki saját forrásaival a tulipánok telepítésére, amelyet tavaly a Virágos Magyarország versenyen a határon túli települések kategóriájában romániai fődíjasként kapott.

Póka András György polgármester az MTI-nek elmondta: mintegy tíz éve több mint ezer cserépbe és ládába kerül ki kúszó muskátli a falu villanyoszlopaira és a középületek ablakaiba. A következő lépésben több mint 15 ezer rózsatövet ültettek el Kalotaszentkirályon és a községhez tartozó falvakban. Idén pedig azzal a céllal ültették el az 58 ezer tulipánhagymát, hogy már az előtt is virágos legyen a település, mielőtt a rózsák nyílni kezdenek.

A polgármester elmondta: a járványügyi korlátozások feloldása után a turizmus a feléledés jeleit mutatja, és a virágzó utcák vonzó látványt nyújtanak mind a turistáknak, mind a helyieknek. Hozzátette: Kalotaszentkirály 46 panziójában évente több mint 15 ezer vendéget fogadnak. Hozzátette: a község közkedvelt célpontja a Határtalanul programban résztvevő magyarországi iskoláscsoportoknak, de emellett néptánctáborral, és sok más rendezvénnyel is vonzzák a turistákat.

A kalotaszegi község mintatelepülésének számít Romániában az Európai Uniós és román kormányzati források eredményes lehívása tekintetében. Az elmúlt években a község valamennyi utcáját csatornázták, aszfaltozták, az iskola mellé kollégiumot létesítettek, az egykori vasúti pályára kerékpárutat építettek, másfél éve avatták a település födött uszodáját.

Póka András György elmondta: terveik között a földgáz bevezetése, kulturális központ és fedett korcsolyapálya építése, a Kalota-patak megduzzasztása, és egy 18 hektáros víztározó létrehozása szerepel.
(MTI)

Címkék

Kalotaszentkirály Tulipán

Galériánk

Több tízezer tulipán virágzik az erdélyi Kalotaszentkirályon Több tízezer tulipán virágzik az erdélyi Kalotaszentkirályon Több tízezer tulipán virágzik az erdélyi Kalotaszentkirályon Több tízezer tulipán virágzik az erdélyi Kalotaszentkirályon Több tízezer tulipán virágzik az erdélyi Kalotaszentkirályon Több tízezer tulipán virágzik az erdélyi Kalotaszentkirályon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!