Az ET a strasbourgi emberi jogi bíróság Navalnij-ügyben hozott ítéleteinek végrehajtására szólította fel Moszkvát

Külföld, 2023.01.17

Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) főtitkára felszólította Oroszországot, hogy hajtsa végre az ET felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) azokat az ítéleteit, amelyeket Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyében hozott.

Marija Pejcinovic Buric közleményében emlékeztetett arra, hogy kedden van a második évfordulója Alekszej Navalnij oroszországi bebörtönzésének.

Noha azóta - mint írta - az Európa Tanács Navalnij haladéktalan szabadon bocsátására szólított fel, az orosz ellenzéki politikus továbbra is börtönben van.

"Felszólítom az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul hajtsák végre az emberi jogi bíróság ítéleteit és az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának határozatait a Navalnij-üggyel kapcsolatban" - fogalmazott a főtitkár.

Egyúttal "mélységes aggodalmát" fejezte ki a Navalnijt érintő "rossz bánásmódról és kegyetlen fogva tartási körülményekről" szóló jelentések miatt, továbbá kiemelte, hogy az ilyen elbánás súlyos következményekkel jár az elítélt egészségére nézve. Marija Pejcinovic Buric arra is kérte az orosz hatóságokat, hogy azonnal biztosítsanak megfelelő orvosi ellátást Navalnij számára, és hozzátette: szorosan figyelemmel követi az ellenzéki politikus fogva tartásával kapcsolatos fejleményeket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2021. február elején ideiglenes intézkedésként arra szólította fel Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnijt, aki a fogva tartásával kapcsolatos panaszaival fordult a strasbourgi bírósághoz. Az EJEB kizárólag kivételes esetekben rendel el ideiglenes intézkedéseket, akkor, ha azok hiányában a panaszosok visszafordíthatatlan károk kockázatával néznének szembe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!