Az EU 121 millió eurót fektet környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai projektekbe

Külföld, 2021.02.17

Az EU 121 millió eurót fektet a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló új integrált projektekbe - jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán.

A program költségvetése 20 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ezzel 12 uniós tagállam, többek között Magyarország, környezetvédelmi célkitűzéseinek előmozdítását kívánják szolgálni. Ezek az integrált projektek várhatóan jelentős kiegészítő forrásokat fognak mozgósítani, segítve a tagállamokat más uniós finanszírozási források felhasználásában.

Az unió magyarországi projektjének célja, hogy mérsékelje az ország energiatermelésének függését a barnaszéntől. A LIFE programhoz kapcsolódó források elősegítenék Magyarország utolsó lignittüzelésű erőműve, a Mátrai Erőmű fokozatos átalakítását szén-dioxid-mentessé. Ennek keretében a lignittüzelésű erőművi blokkokat alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiai megoldásokat alkalmazó blokkok váltják fel. Ilyen megoldás a megújuló energia felhasználása, az energiatárolás, valamint a földgáztechnológiák alkalmazása.

A szénerőmű a magyarországi energiaágazat szén-dioxid-kibocsátásának közel 50 százalékáért felel, ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása.

Az integrált projektek regionális, multiregionális vagy nemzeti szinten kialakított tervekre, programokra és stratégiákra nyújtanak finanszírozást, továbbá a természetvédelem, a vízgazdálkodás, a levegőtisztaság, a hulladékkezelés, az az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás területén támogatják az EU-tagországokat az uniós jogszabályok betartásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!