Az EU 15 millió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Külföld, 2024.06.20

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A brüsszeli közlemény szerint a kiegészítő juttatás életmentő segítséget kíván nyújtani azoknak az mianmariaknak, akiknek a konfliktusok miatt el kellett hagyniuk otthonukat.

A humanitárius támogatás hozzáférést kíván biztosítani egyebek mellett az érintett lakosság szálláshelyeihez, valamint az ivóvíz-, élelmiszer-, és sürgősségi egészségügyi ellátásához. Hozzá kíván járulni továbbá az aknamentesítéshez is - írták.

Az EU 1994 óta nyújt humanitárius segélyt a Mianmarban élőknek. A 2021. februári mianmari katonai puccs óta minden évben növelte a mianmari válság kárvallottjainak juttatott támogatását, 2024-ben eddig 36 millió eurót biztosított humanitárius segítségnyújtásra.

Felidézték: a mianmari katonai puccsot követően a humanitárius segítségre szorulók száma 1 millióról több mint 18 millióra nőtt. A harcok tavalyi év végi eszkalációját követően a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma alig hat hónap alatt 50 százalékkal emelkedett, és mára meghaladta a 3 milliót.

Emlékeztettek: Arakán államban jelenleg különösen intenzív harcok dúlnak, sok civil áldozattal. Különböző fegyveres csoportok hajtanak végre kényszertoborzást, különös célpont a rohingja kisebbség. A monszun időszaka továbbá idén is olyan katasztrófával fenyeget, amely tavaly több mint kétmilliárd eurós kárt okozott az országban - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!