Az EU 20 millió euró sürgősségi humanitárius segélyt juttat Haitinak

Külföld, 2024.03.13

Az Európai Bizottság 20 millió eurós (mintegy 7,6 milliárd forint) humanitárius segélyt juttat Haitinak a példátlan mértékű erőszak miatt megnövekedett szükségletek biztosítására - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság közleménye szerint a finanszírozás segíteni fogja a humanitárius partnereket abban, hogy kielégítsék a lakosság legsürgetőbb szükségleteit a védelem, a víz- és élelmiszerellátás, a higiénia és az egészségügyi szolgáltatások terén. A pénzügyi csomagból konkrét keretösszeg támogatja a oktatás biztosítását, hogy a gyermekek a jelenlegi válság ellenére is iskolába járhassanak - írták.

A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta, az EU nem maradhat közömbös a romló haiti humanitárius helyzet láttán. Az uniós finanszírozás segíteni fogja a területen dolgozó partnereket abban, hogy sürgős segítséget nyújtsanak a legkiszolgáltatottabb lakosságnak - mondta.

Az uniós bizottság emlékeztetett: 1994 óta biztosított több mint 500 millió eurós támogatással Haiti az Európai Unió humanitárius segélyeinek fő célországa Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Az EU humanitárius segítséget nyújtott a haiti válságok áldozatainak többek között a 2021-es földrengést követően, a koronavírus-járvány idején, valamint az elmúlt években tapasztalt élelmiszerhiányból és alultápláltságból eredő, ma is tartó humanitárius szükségletek kielégítésére.

Haiti kormánya a tömeges fosztogatások és a rendőrőrsök elleni támadások miatt csütörtökön meghosszabbította a szükségállapotot és az éjszakai kijárási tilalmat. A fegyveres bandák el akarják érni a miniszterelnök és kormánya lemondását, ezért a nemzetközi repülőtér ostrom alatt tartásával akadályozzák, hogy Ariel Henry visszatérjen az országba külföldi körútjáról, amelyen nemzetközi támogatást igyekezett szerezni kormánya válságtervéhez. Ariel Henry jelenleg Puerto Ricóban tartózkodik. Az ideiglenes államfői posztot is betöltő haiti ügyvivő kormányfő március 11-én bejelentette kormánya lemondását, amint feláll az országot irányító átmeneti tanács.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!