Az EU a Mianmarban meghirdetett szükségállapot megszüntetésére és a kormány visszaállítására szólított fel

Külföld, 2021.02.22

Az Európai Unió külügyi tanácsa hétfői ülésén elítélte a Mianmarban február 1-jén  végrehajtott katonai puccsot, és felszólított az azt követően kihirdetett szükségállapot azonnali megszüntetésére, illetve a  törvényes polgári kormányzés helyreállítására.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az ülésező külügyminiszterek elfogadott állásfoglalásukban felszólították a katonai hatóságokat, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül bocsássák szabadon Vin Mjint elnököt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint mindazokat, akiket a puccsal kapcsolatban őrizetbe vettek vagy letartóztattak.

Kijelentették, hogy az EU készen áll arra, hogy a katonai puccsért közvetlenül felelősöket és gazdasági érdekeiket sújtó korlátozó intézkedéseket fogadjanak el. Az EU ugyanakkor a helyzet alakulásának fényében folyamatosan mérlegelni fogja valamennyi szakpolitikai eszközét, ideértve a fejlesztési együttműködésre vonatkozó politikáját és a kereskedelmi kedvezményeit is - közölték.

Az EU továbbra is humanitárius segítséget fog nyújtani, és arra törekszik majd, hogy kerülje az olyan intézkedéseket, amelyek hátrányosan érinthetik Mianmar lakosságát, különösen a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőket - tették hozzá.

A délkelet-ázsiai országban november 8-án tartottak választásokat, amelyen Aung Szan Szú Kjí, Mianmar de facto vezetője pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szerezte meg a legtöbb parlamenti helyet. Az országot 1962-től 2011-ig vezető katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva, majd február 1-én erőszakkal átvette a hatalmat, és őrizetbe vett több politikai vezetőt, köztük Aung Szan Szú Kjít és az államfőt is.

A puccs nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyeket a junta mindezidáig nem tudott elfojtani. A rendőrök szombaton éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre Mandalajban, két tiltakozó meghalt. Helyszíni beszámolók szerint az országban folytatódnak az előállítások, több alkalommal pedig szinte teljesen szünetelt az internetszolgáltatás is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!