TV műsor

Az EU a polgári, védelmi és űripar együttműködését elősegítő cselekvési tervet mutatott be

Külföld, 2021.02.22

Az Európai Bizottság hétfőn három kiemelt projektet tett közzé, a dróntechnológiák, az űrkommunikáció és az űrforgalom-irányítás terén, melyek célja hogy biztosítsa az Európai Unió versenyelőnyét ezekben az ágazatokban.

A civil, a védelmi és az űripar közötti együttműködésről szóló cselekvési tervet úgy dolgozták ki, hogy elősegítse a védelmi, űrkutatási és polgári felhasználás közötti kapcsolódási pontokon lévő technológiák - például a számítástechnikai felhő, a processzorok, a kibertechnológia, a kvantum és a mesterséges intelligencia-kutatását és innovációját.

Margrethe Vestager, az unió versenyjogi biztosa szerint a dróntechnológiával foglalkozó projekt megerősíti az EU versenyképességét ebben a kulcsfontosságú szektorban, míg az űrkommunikációs program, a kvantumtitkosításra alapuló ellenálóbb és nagysebességű konnektivitást segítené elő. A harmadik, az űrforgalom-irányítással összefüggő projekt, a műholdak és az űrszemét elszaporodásából eredő összeütközések elkerüléséhez szükséges, miközben biztosítja a világűrhöz való önálló hozzáférést.

A bizottság cselekvési tervének hatásköre az uniós programokra és eszközökre vonatkozik, azonban előmozdíthatja e területek együttműködését nemzeti szinten, is az uniós projektek tagállami társfinanszírozása által.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!