Az EU aggodalmát fejezte ki az egyik törökországi ellenzéki párt tagjait érő folyamatos támadások miatt

Külföld, 2021.02.23

Az Európai Unió külügyi szóvivője, Peter Stano keddi sajtóközleményében komoly aggályát fejezte ki a törökországi kurdbarát ellenzéki párt, a Népek Demokratikus Pártjának (HDP) tagjait érő folyamatos támadások miatt.

A szóvivő szerint aggodalomra ad okot, hogy a török vezetés a közelmúltban több HDP-tagot letartóztatott, megfosztott képviselői mentelmi jogtól, vagy politikai indíttatású bírósági ítéletekkel börtönöztetett be.

Stano felhívta a figyelmet arra, hogy Törökország nem hajtotta végre az Emberi Jogok Európai Bíróságának decemberi döntését Selahattin Demirtas - a HDP társelnökének - szabadon bocsátásáról. Demirtast terrorizmus vádjával 2017-ben ítélte a török bíróság négy év börtönbüntetésre.

"Minden állítólagos jogsértést vagy bűncselekményt megfelelő eljárásnak kell alávetni, és meg kell őrizni az ártatlanság vélelmét" - hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: az Európa Tanács tagjaként és uniós tagjelölt országként Törökországnak demokratikus rendszert kell fenntartania.

Törökországi sajtóhírek szerint múlt hétfőn 718 embert - köztük HDP-tagokat is - vettek őrizetbe a hatóságok egy terrorellenes razzia keretében. Az ankarai vezetés a HDP-t a nemzetközileg terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt politikai ágaként kezeli, miközben a párt tagadja ezt a kapcsolatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!