TV műsor

Az EU aggodalmát fejezte ki az egyik törökországi ellenzéki párt tagjait érő folyamatos támadások miatt

Külföld, 2021.02.23

Az Európai Unió külügyi szóvivője, Peter Stano keddi sajtóközleményében komoly aggályát fejezte ki a törökországi kurdbarát ellenzéki párt, a Népek Demokratikus Pártjának (HDP) tagjait érő folyamatos támadások miatt.

A szóvivő szerint aggodalomra ad okot, hogy a török vezetés a közelmúltban több HDP-tagot letartóztatott, megfosztott képviselői mentelmi jogtól, vagy politikai indíttatású bírósági ítéletekkel börtönöztetett be.

Stano felhívta a figyelmet arra, hogy Törökország nem hajtotta végre az Emberi Jogok Európai Bíróságának decemberi döntését Selahattin Demirtas - a HDP társelnökének - szabadon bocsátásáról. Demirtast terrorizmus vádjával 2017-ben ítélte a török bíróság négy év börtönbüntetésre.

"Minden állítólagos jogsértést vagy bűncselekményt megfelelő eljárásnak kell alávetni, és meg kell őrizni az ártatlanság vélelmét" - hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: az Európa Tanács tagjaként és uniós tagjelölt országként Törökországnak demokratikus rendszert kell fenntartania.

Törökországi sajtóhírek szerint múlt hétfőn 718 embert - köztük HDP-tagokat is - vettek őrizetbe a hatóságok egy terrorellenes razzia keretében. Az ankarai vezetés a HDP-t a nemzetközileg terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt politikai ágaként kezeli, miközben a párt tagadja ezt a kapcsolatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!