Az EU az újabb telepes lakások tervezett építésének leállítására szólította fel Izraelt

Külföld, 2021.10.25

Az Európai Unió az újabb telepes lakások tervezett építésének leállítására szólította fel Izraelt, hangsúlyozva, hogy mindez a nemzetközi jogba ütközik, és az Izrael és az önálló palesztin állam egymás mellett élésén alapuló kétállami békés megoldás elérésének akadályát jelenti - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője hétfőn.

Az uniós közlemény szerint az izraeli hatóságok vasárnap pályázatot tettek közzé több mint 1300 lakóegység építésére a megszállt palesztin területeken már korábban megépített izraeli telepeken, valamint további 83 lakás építésére a kelet-jeruzsálemi Givat Hamatos városrészben.

A közleményében az uniós külügyi szolgálat emlékeztett: az Európai Unió nem ismer el semmilyen változtatást az 1967 előtti határokon, beleértve Jeruzsálemet is, kivéve azokat a területeket, amelyekről mindkét fél közösen megállapodott.

Mivel az ilyen telepek megépítése akadályozza az igazságos, tartós és átfogó béke megteremtését, az unió arra szólítja fel Izrael kormányát, hogy állítsa le a telepépítéseket, és hagyjon fel a meghirdetett pályázatok megvalósításával.

Izrael Ciszjordániát - a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt - az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael államnak, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai-övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg legkevesebb 400 ezer zsidó telepes él. A zsidó telepek létrehozása ugyanakkor a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!