Az EU egy évvel meghosszabbította a Nicaraguával szembeni szankciórendszer hatályát

Külföld, 2021.10.11

Az Európai Unió Tanácsa egy évvel, 2022. október 15-ig meghosszabbította a Nicaraguával szembeni célzott szankciókat lehetővé tevő korlátozó intézkedések hatályát.

A szankciós rendszert 2019 októberében hozták létre a romló politikai és társadalmi helyzet, a nicaraguai kormányzat politikai ellenfelei, a kormányellenes megmozdulások résztvevői, valamint a média és a civil társadalom elnyomása miatt.

A keret lehetőséget nyújt célzott és egyedi szankciók bevezetésére az emberi jogok megsértése esetén. A szankciók uniós beutazási tilalmat és vagyon-befagyasztást foglalhatnak magukban, illetve az érintettek számára tilos pénzeszközöket rendelkezésre bocsátani.

Az uniós tanács közleménye szerint az uniós intézkedések nem károsítják a nicaraguai lakosságot vagy a nicaraguai gazdaságot.

A büntetőintézkedések bevezetése óta tizennégy ember került fel a szankciós listára. Augusztus elején Rosario Murillo alelnök mellett az EU felvette a szankciós listájára a nicaraguai elnök és az alelnök fiát, az elnök gazdasági tanácsadóját, a nemzetgyűlés elnökét, a rendőrség vezetőjét, a legfőbb ügyészt, a nicaraguai León városának rendőrfőkapitányát, valamint a legfelsőbb bíróság elnökét is.

Az Európai Unió Tanácsa hangsúlyozta: az Európai Unió párbeszédre törekszik a közép-amerikai ország vezetésével a demokrácia helyreállítása érdekében, ez jelenti ugyanis az egyetlen kiutat a nicaraguai politikai, gazdasági és társadalmi válságból. A nicaraguai hatóságoknak véget kell vetniük a politikai ellenfelekkel, a független médiával, a civil társadalommal és az emberi jogok védőivel szembeni fellépéseknek, és teljes mértékben garantálniuk kell az emberi jogok tiszteletben tartását - szögezték le.

Nicaraguában november 7-én elnökválasztást terveznek. Május vége és július vége között szinte az összes lehetséges ellenzéki elnökjelöltet őrizetbe vették, rajtuk kívül letartóztattak csaknem két tucat újságírót és ellenzéki aktivistát. Mindegyiküket árulással, vagyis "állampolgári hűtlenséggel" gyanúsítják. Daniel Ortega jelenlegi államfő a negyedik elnöki megbízatását akarja elnyerni.

Az Egyesült Államok július közepén vezetett be vízumkorlátozásokat száz nicaraguai vezetővel szemben, aki - Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleménye szerint - "támogatta az Ortega-Murillo rezsim demokrácia és emberi jogok elleni támadásának előkészítését".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!