Az EU elítélte a haiti elnök meggyilkolását és az erőszak folytatásának veszélyére figyelmeztetett

Külföld, 2021.07.08

Az Európai Unió határozottan elítéli Jovenel Moise haiti elnök meggyilkolását - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Josep Borrell közleményében arra figyelmeztetett, hogy "a gyáva és megvetendő cselekedet" hozzájárulhat az ország instabilitásának fokozódásához, és "az erőszak spiráljának folytatásával" fenyeget.

Hangsúlyozta: Haiti politikai és humanitárius válsággal küzd, a biztonsági helyzet folyamatosan romlik, ami megkérdőjelezi az állam képességét polgárainak védelmére. Az alkotmányos rendelkezések tiszteletben tartása elengedhetetlen előfeltétel ebben a nehéz időszakban - közölte.

Az Európai Unió teljes mértékben támogatni fogja a politikai helyreállítást, és támogatásáról biztosítja a haiti népet - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Fegyveresek szerdára virradóra a rezidenciáján megölték Jovenel Moise haiti elnököt, a támadásban megsebesült az elnök felesége, őt kórházban ápolják.

A meggyilkolt elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott, mert az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az elnök mandátuma lejárt. A 2015-ben tartott elnökválasztás első fordulóját csalás miatt érvénytelenítették, és Moisét végül a 2016-os második forduló után nyilvánították győztesnek. Az ellenzék szerint akkor kezdődött Moise mandátuma, de mivel ez utóbbi csak 2017-ben tette le az esküt, támogatói onnan számítják az öt évet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!