Az EU és az Egyesült Államok az etiópiai Tigré tartományt fenyegető humanitárius vészhelyzetre hívta fel a figyelmet

Külföld, 2021.06.10

Az Európai Unió és Egyesült Államok csütörtökön  közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet az etiópiai Tigré tartományt fenyegető humanitárius vészhelyzetre.

Az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal és az Európai Bizottság közleményében rámutatott, hogy immár hét hónapja zajlik fegyveres konfliktus a régióban, ami mintegy 400 000 ártatlan embert sodort az éhínség és az életveszély szélére. Az aláírók emlékeztettek, hogy a 1980-as években, a kelet-afrikai országban közel egymillió ember halt éhen a nemzetközi élelmiszersegélyek eljuttatásának akadályozása miatt.

Mindez egyben megakadályozza, hogy segítsenek a legkiszolgáltatottabbaknak, különösen az elzárt vidéki területeken élőknek, ahol a válság a legsúlyosabb.

Az etióp hadsereg és a fegyveres csoportok továbbá rendszeresen fosztogatják a segélyszállítmányokat, a régióban elterjedt a szexuális erőszak, és az etnikai indíttatású gyilkosságok.

Az aláíró felek hangsúlyozzák, hadviselés ilyen módszerei súlyosan sértik a nemzetközi humanitárius jogot, és sürgetik a konfliktusban részt vevő feleket, hogy haladéktalanul állapodjanak meg tűzszünetben, és könnyítsék meg a segélyszállítmányok hozzáférhetőségét.

Felszólították továbbá az etióp és eritreai hatóságokat, hogy korábbi kötelezettségvállalásuknak megfelelően biztosítsák az eritreai fegyveres erők azonnali kivonulását Etiópiából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!