Az EU feszültség enyhítésére, a tűzszünet betartására szólította fel Kirgizisztánt és Tádzsikisztánt

Külföld, 2022.09.16

Az Európai Unió felszólítja Kirgizisztánt és Tádzsikisztánt, hogy biztosítsák a szerdán kirobbant fegyveres összetűzést követően elért tűzszünet hatékony végrehajtását, tegyenek meg mindent a kiújult feszültség enyhítésére és a nézeteltérések mielőbbi fenntartható megoldására - közölte az Európai Unió külügyi szolgálatának (EKSZ) szóvivője pénteken.

Az uniós külügyi szolgálat arra reagált, hogy szerdán fegyveres összetűzés volt kirgiz és tádzsik határőrök között a két közép-ázsiai ország közötti vitatott határterületen. Pénteken koraeste arról érkeztek hírek, hogy kiújultak a harcok annak ellenére, hogy a két ország biztonsági főnökei a délután folyamán tűzszünetben állapodtak meg.

Az uniós külügyi szolgálat közleményében kiemelte, az eszkaláció káros hatással van a regionális stabilitásra. Közölték továbbá, hogy Közép-Ázsiáért felelős különleges képviselőjén és a két érintett országban működő küldöttségein keresztül az Európai Unió diplomáciai kapcsolatokat tart fenn az illetékes hatóságokkal.

"Arra szólítunk fel minden felet, hogy a nézeteltéréseket békés, diplomáciai eszközökkel oldják meg" - fogalmaztak.

Az uniós külügyi szolgálat végezetül megerősítette, hogy Európai Unió segítséget, valamint aktív politikai támogatást nyújt a régió stabilitásának és jólétének megőrzéséhez.

Kirgizisztán és Tádzsikisztán Oroszország katonai szövetségese: mindkét országban vannak orosz támaszpontok, de ettől függetlenül gyakoriak a két ország közötti határvillongások. Tavaly egy incidens majdnem nyílt háborúba torkollott a két szovjet utódállam között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!